Лавров: Бројни хакерски напади долазе из Берлина

Срна
Лавров: Бројни хакерски напади долазе из Берлина

МОСКВА - Русија је открила да су бројни хакерски напади ове и прошле године на руске установе и организације долазили из Њемачке, рекао је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров након разговора са шефом њемачке дипломатије Хајком Масом.

"Изразили смо нашу забринутост њемачкој страни због ситуације у области наше сарадње у сектору безбједности на интернету. Рекли смо да смо ове и прошле године открили бројне нападе на наше установе и организације и да су долазили са њемачког дијела интернета", нагласио је Лавров, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Према његовим ријечима, руски Национални центар за координацију компјутерских инцидената од јануара 2019. године до маја 2020. године идентификовао је 75 случајева у којима су руски ресурси, укључујући више од 50 канцеларија власти, били на удару хакера са њемачког дијела интернета.

Лавров је напоменуо да су подаци о свих 75 случајева прослијеђени одговорним њемачким властима и да је примљено само седам одговора у којима није било никаквих објашњења о упитима.

Руски министар спољних послова је након разговора са Масом додао да је Њемачка заинтересована за наставак консултација о питањима информативне безбједности.

Он је подсјетио да је 2018. године постојао механизам за консултације о безбједности на интернету али да је њемачка страна тај механизам умањила прије двије године, те да данас постоји интересовање за наставак сличних дијалога у разним форматима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана