Lavrov: Brojni hakerski napadi dolaze iz Berlina

Srna
Lavrov: Brojni hakerski napadi dolaze iz Berlina

MOSKVA - Rusija je otkrila da su brojni hakerski napadi ove i prošle godine na ruske ustanove i organizacije dolazili iz Njemačke, rekao je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora sa šefom njemačke diplomatije Hajkom Masom.

"Izrazili smo našu zabrinutost njemačkoj strani zbog situacije u oblasti naše saradnje u sektoru bezbjednosti na internetu. Rekli smo da smo ove i prošle godine otkrili brojne napade na naše ustanove i organizacije i da su dolazili sa njemačkog dijela interneta", naglasio je Lavrov, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, ruski Nacionalni centar za koordinaciju kompjuterskih incidenata od januara 2019. godine do maja 2020. godine identifikovao je 75 slučajeva u kojima su ruski resursi, uključujući više od 50 kancelarija vlasti, bili na udaru hakera sa njemačkog dijela interneta.

Lavrov je napomenuo da su podaci o svih 75 slučajeva proslijeđeni odgovornim njemačkim vlastima i da je primljeno samo sedam odgovora u kojima nije bilo nikakvih objašnjenja o upitima.

Ruski ministar spoljnih poslova je nakon razgovora sa Masom dodao da je Njemačka zainteresovana za nastavak konsultacija o pitanjima informativne bezbjednosti.

On je podsjetio da je 2018. godine postojao mehanizam za konsultacije o bezbjednosti na internetu ali da je njemačka strana taj mehanizam umanjila prije dvije godine, te da danas postoji interesovanje za nastavak sličnih dijaloga u raznim formatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana