Курц: Сви који ме познају знају колико сам везан за западни Балкан

Танјуг
Курц: Сви који ме познају знају колико сам везан за западни Балкан

БЕЧ - Аустријски канцелар Себастијан Курц реаговао је на критике на његов рачун због изјаве да су повратници са одмора унијели вирус корона након љета у Аустрију и поручио да сви који га познају знају колико је везан за западни Балкан.

Курц је, у изјави дневницима из аустријске покрајине Форарлберг, одбацио тврдњу његовог коалиционог партнера, лидера Зелених и вицеканцелара Вернера Коглера, да је био недовољно пажљив у преношењу ограничења за улазак у земљу током божићних празника.

Тврдње да има нешто против Балкана су, према његовим речима апсурдне.

Подсјетио је да се за време његовог мандата као шефа аустријске дипломатије борио за приступање држава западног Балкана.

- Уз то западни Балкан је регион који сам најчешће посјећивао. Имам многе пријатеље поријеклом из тог региона и имам пријатељске односе са тамошњим шефовима влада - објаснио је Курц, додајући да је уопште тијесно повезан са тим регионом.

Међутим, како је додао, као што је виђено током прошле зиме у Ишглу да су ски журке биле проблем, тако се током љета видјело да је једна трећина заразе повећана са повратницима са одмора, а већина се вратила са западног Балкана.

Из тога, наглашава, повучене су поуке због којих су уведена ограничења за улазак у земљу током божићних празника.

Указао је да та мјера погађа и Аустријанце који живе у иностранству а желе да дођу за божићне празнике у Аустрију, као и све људе који радо путују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана