Курц: "Спутњик ве" у Аустији и употреби након одобрења Европске агенције за лијекове

Срна
Курц: "Спутњик ве" у Аустији и употреби након одобрења Европске агенције за лијекове

БЕЧ - Аустрија ће користити руску вакцину против вируса корона "спутњик ве" тек када је одобри Европска агенција за лијекове (ЕМА), рекао је данас канцелар Себастијан Курц.

"Надамо се да ће ЕМА ускоро одобрити вакцину јер свака додатна доза помаже у спасавању живота", навео је Курц, додајући да су његови конзервативци и коалициони партнери Зелени пристали на наруџбу.

Аустрија преговора са Русијом да купи више милиона доза вакцине против вируса корона, а Курц је 31. марта изјавио да ће наруџба бити прослијеђена наредне седмице, међутим, до тога још није дошло.

Курц је раније избјегао да каже да ли ће његова земља чекати одобрење ЕМА. Једино Мађарска од свих чланица ЕУ сада користи "спутњик ве", који тренутно анализира ЕМА.

Ефикасност "спутњика ве" првобитно је дочекана са скептицизмом неких западних научника када је у августу прошле године одобрена у Русији без чекања потпуних резултата клиничких тестирања.

Међутим, научници су закључили да је она готово 92 одсто ефикасна у борби против ковида 19. Само двије земље ЕУ наручиле су ову вакцину - Мађарска и Словачка, док је само у Мађарској у употреби.

То питање се испоставило толико контроверзним у Словачкој да је довело до политичке кризе због које је премијер Игор Матович у марту поднио оставку.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана