Курц позвао Брисел да одржи дијалог са Москвом

Срна
Курц позвао Брисел да одржи дијалог са Москвом

БЕЧ - Аустријски канцелар Себастијан Курц позвао је ЕУ да одржи дијалог са Москвом и отворено разговара о свим постојећим неслагањима.

Курц је у изјави за ТАСС поздравио исход јучерашњег састанка предсједника Русије Владимира Путина и САД Џозефа Бајдена у Женеви.

"Задовољан сам јучерашњим самитом предсједника и повратком њихових амбасадора (у Вашингтон и Москву), јер ће помоћи отварању канала за дијалог двије велесиле. Морамо да се крећемо истим путем у ЕУ. Важно је да се одржава дијалог и заузме јасан став у случају неслагања, као што је то случај са питањима људских права, о чему морамо отворено да разговарамо", рекао је Курц.

Он је истакао да је такав став изнио у разговору са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, јер је, како каже, потребно јасно дефинисати несугласице и наставити са доношењем закључака уколико постоји било какво кршење људских права или непоштовање међународног права.

"Међутим, за заштиту наших интереса и избјегавање даљег срозавања односа потребно је да наши канали за комуникацију остану отворени. Постоје подручја у којима је сарадња (ЕУ и Русије) логична, на примјер борба против климатских промјена или пандемије. Европски свијет ће бити само уз Русију, а не против ње", поручио је аустријски канцелар.

Самит Русије и САД одржан је јуче у Женеви. Путин и Бајден су се у оквиру самита први пут састали откако је амерички предсједник ступио на дужност.

Курц је говорио пред планирани састанак лидера ЕУ, који би требало да се одржи 24. и 25. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана