Kurc pozvao Brisel da održi dijalog sa Moskvom

Srna
Kurc pozvao Brisel da održi dijalog sa Moskvom

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je EU da održi dijalog sa Moskvom i otvoreno razgovara o svim postojećim neslaganjima.

Kurc je u izjavi za TASS pozdravio ishod jučerašnjeg sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i SAD Džozefa Bajdena u Ženevi.

"Zadovoljan sam jučerašnjim samitom predsjednika i povratkom njihovih ambasadora (u Vašington i Moskvu), jer će pomoći otvaranju kanala za dijalog dvije velesile. Moramo da se krećemo istim putem u EU. Važno je da se održava dijalog i zauzme jasan stav u slučaju neslaganja, kao što je to slučaj sa pitanjima ljudskih prava, o čemu moramo otvoreno da razgovaramo", rekao je Kurc.

On je istakao da je takav stav iznio u razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, jer je, kako kaže, potrebno jasno definisati nesuglasice i nastaviti sa donošenjem zaključaka ukoliko postoji bilo kakvo kršenje ljudskih prava ili nepoštovanje međunarodnog prava.

"Međutim, za zaštitu naših interesa i izbjegavanje daljeg srozavanja odnosa potrebno je da naši kanali za komunikaciju ostanu otvoreni. Postoje područja u kojima je saradnja (EU i Rusije) logična, na primjer borba protiv klimatskih promjena ili pandemije. Evropski svijet će biti samo uz Rusiju, a ne protiv nje", poručio je austrijski kancelar.

Samit Rusije i SAD održan je juče u Ženevi. Putin i Bajden su se u okviru samita prvi put sastali otkako je američki predsjednik stupio na dužnost.

Kurc je govorio pred planirani sastanak lidera EU, koji bi trebalo da se održi 24. i 25. juna.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana