Крвави протести: Најмање 15 погинулих и 200 повријеђених ФОТО

Агенције
Крвави протести: Најмање 15 погинулих и 200 повријеђених ФОТО

Карачи - Најмање 15 људи погинуло је, а 200 их је ранјено током насилних демонстрација које су данас одржане у већим пакистанским градовима као знак протеста против америчког антиисламског филма, саопштили су болнички извори, а јавиле агенције.

У Пешавару су погинула четири лица, три демонстранта и један возач пакистанске телевизијске станице.

До сукоба између демонстраната и полиције дошло је када су демонстранти упали и запалили два биоскопа.

Девет лица, један полицајац и осам демонстранта, погинула су, а 65 лица је рањено у сукобу који је избио током демонстрација у Карачију.

Протесте широм муслиманских држава проузроковао је амерички нискобуyетни антиисламски филм "Невиност муслимана".

Французи у страху, протести се настављају

Због објављивања карикатура пророка Мухамеда у француском сатиричном часопису ''Шарли Ебдо'', власти у Паризу предузимају мјере како би заштитиле француске држављане у 20-ак муслиманских земаља.

У очекивању антифранцуских протеста затворене су амбасаде, конзулати, културни центри и школе из страха да би могли да буду мете напада.

“Франс прес” извјештава да су западне дипломатско-конзуларне мисије у исламском свијету под повећаним опрезом уочи молитве петком, послије којих често усљеде протести.

Главни уредник листа који је објавио спорне карикатуре одбацио је оптужбе за провокације, напомињући да је посао новинара коментарисање актуелних догађаја.

Туниска влада је забранила протесте послије дојаве да се спрема насиље повезано с протестима због карикатура објављених у француском недјељнику.

Позиви на протесте кружили су друштвеним мрежама. Министарство унутрашњих послова позвало је “све Тунишане и грађанско друштво да покажу разумијевање”, а “народ да не прихвати позиве на протесте”, преноси Франс прес.

Министар унутрашњих послова Туниса рекао је да власти имају оперативне податке да неке групе планирају пљачке и насиље послије данашње централне недјељне молитве у џамијама.

САД осуђује филм у којем се ниподаштава пророк Мухамед.

Америчка амбасада у Исламабаду, у покушају да умири гњев јавности због антиисламског филма произведеног у САД, потрошила је 70.000 долара за закупљивање рекламног простора на пакистанским телевизијама, за приказивање снимака у којима предсједник Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон осуђују “Невиност муслимана”.

- Од оснивања, Сједињене Државе су нација која поштује све вјере. Ми одбацујемо свако ниподаштава вјерских увјерења других - рекао је Барак Обама.

Стејт департмент је саопштио да је амбасада послала у седам пакистанских телевизија снимке од 30 секунди, у којима се Обама и Клинтон ограђују од садржаја филма у којем се исмијава исламски пророк Мухамед, а који је покренуо протесте у више од 20 муслиманских земаља, чији епилог је најмање 30 мртвих.

- Дозволите ми да будем јасна. Aмеричка Влада нема апсолутно никакве везе са овим видео снимком. Ми апсолутно одбацујемо њен садржај и поруку - рекла је Хилари Клинтон.

Изјаве Обаме и Клинтона су на енеглеском језику, али су титловане на урду, главни пакистански језик.

Суд у Америци одбацио је захтјев да се наложи интернет сајту ЈуТјуб да уклони филм “Невиност муслимана”, који је изазвао насилне протесте на Блиском Истоку и у Африци.

Aмерички суд одбио да наложи "Јутјубу" уклањање "антиисламског" филма

Aмерички суд одбацио је захтјев да се наложи интернет сајту "Јутјуб" да уклони трејлер филма "Невиност муслимана", који је изазвао насилне протесте на Блиском Истоку и у Aфрици.

Такав захтјев је упутила једна од глумица овог нискобуyетног филма Синди Ли Гарсија, рекавши да је након емитовања клипа њен и живот њене породице угрожен.

Она је рекла да је преварена приликом снимања кадрова у којима је учествовала и да није знала да се ради о филму у коме се вријеђа ислам.

Aутор филма Накула Бесели Накула, амерички држављанин египатског поријекла, данима се крије, пошто су исламски фундаменталисти позвали на његово убиство.

Након емитовања филма, у муслиманским земљама широм свијета дошло је до нереда и напада на дипломатска представништва Сјединјених Aмеричких Држава.

Миран протест навијача у Новом Пазару

Завршен протест у Новом Пазару који су организовали навијачи фудбалског клуба из тог града због објављивања дијела филма "Невиност муслимана". Без инцидената.

Протестна шетња била је заказана у 14 часова, а завршена је око сат времена касније.

У шетњи је учествовало неколико хиљада људи, а сам протест протекао је мирно и без инцидената.

Демонстранти су узвикивали "Текбир алаху екбер" и носили транспаренте на којима пише "Посланик (Мухамед) у мом срцу", "Слобода за Палестину, Aвганистан и Либију".

Демонстранти су носили и заставе, међу којима је застава Турске и бошњачка застава са љиљанима.

Један од вођа навијачке групе "Торцида Санyак" рекао је да су демонстранти жељели да мирним протестом изразе негодовање због објављиванја филма "Невиност муслимана" у коме се извргава руглу пророк Мухамед.

Тај навијач се није представио, али је окупљенима рекао да жели да скуп буде миран.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, каже да се ИЗуС није укључила у организацију данашњег скупа, али да га подржава.

- Разумем право мислимана да протестују против увреда. Исламска заједница није се одлучила на организацију таквог скупа, али није ни против да се тако изрази неслагање са тим увредама, али оне не могу бити изговор за насиље - казао је он.

Муслимански лидер апеловао за мир

Главна муслиманска организација у Француској апеловала је данас за смиривање ситуације послије штампања нових карикатура пророка Мухамеда, што је појачало бојазан од демонстрација.

Карикатуре сатиричног недјељника "Шарли Ебдо" изазвале су веома негативне коментаре, неколико дана послије објављивања инсерата из филма о пророку Мухамеду након којих су услиједили протести у многим муслиманским земљама.

Француске амбасаде, школе и културни центри данас су затворени у двадесетак земаља, а полиција је у приправности у Паризу, иако су забрањени скупови неких муслиманских организација.

Мохамед Мусауи, лидер Савјета француских муслимана, описао је филм и карикатуре као "акт агресије", али је апеловао да француски муслимани не учествују у неодобреним уличним демонстрацијама.

- Понављам позив Савјета да се не протестује – сваки протест може да буде компромитован и контрапродуктиван - рекао је Мусауи француском радију РФИ.

Запаљена два биоскопа у Пешавару

Два биоскопа у Пешавару, граду на сјеверозападу Пакистана, запаљена су данас током демонстрација организованих против емитовања америчког антиисламског филма, саопштила је полиција.

- Чувар једног од биоскопа пуцао је на гомилу демонстраната који су упали у салу и запалили је. Том приликом рањен је један
демонстрант - изјавио је званичник полиције Гохар Aли.

Око 250 демонстранта упутило се потом ка другом биоскопу у којем су уништили инвентар и потом га запалили.

До мањих сукоба дошло је и у граду Равалпиндију.

У већим градовима у Пакистану појачане су мјере безбједности, посебно око страних представништава.

У главном граду Исламабаду продавнице су затворене, а полиција је блокирала улазак у хотел Серена, док су телекомуникационе службе блокирале мобилну мрежу у већим градовима у земљи.

Званичник телекомуникационе компаније изјавио је да је компанија добила наредбу да суспендује услуге од 7 до 18 часова, да би била осугурана безбједност становништва.

Прекид мобилне телефоније теоријски онемогућава да се организујују истовремени протести и спрјечава могућност активиранја бомби са дистанце.

 



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана