Кovid 19 скратио животни вијек људи

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЛОНДОН - Дужина животне доби скраћена је појавом вируса корона за више од шест мјесеци у поређењу са 2019. годином, и то у 22 од 29 земаља анализираних у студији која је обухватила Европу и Америку.

Пандемија ковида 19 скратила је животни вијек и у 2020. године, и то у највећем обиму од Другог свјетског рата.

Тако је животни вијек америчких мушкараца "пао" за више од двије године, показала је студија коју је објавио Оксфорд. Скраћен животни вијек могао би бити повезан са смртним случајевима од ковида 19, истичу истраживачи.

До сада је забиљежено више од четири милиона смртних случајева изазаваних вирусом корона. "Чињеница да наши резултати истичу велики утицај вируса короне на скраћен животни вијек показује да је пандемоја била разарајући шок за многе земље", истиче љекар Риди Кашјап, која је један од водећих аутора рада објављеног у Међународном часопису за епидемиологију.

У већини земаља животни вијек скраћен је више код мушкараца него код жена. Највећи пад је код америчких мушкараца чији је очекивани животни вијек краћи за 2,2 године у односу на 2019. годину.

Свеукупно, мушкарцима је вирус корона одузела, у просјеку, више од године дана живота у 15 земаља, а женама у 11 земаља.

У САД раст смртности углавном је забиљежен међу радно способним становништвом и људима до 60 година, док је у Европи смртност међу лицима старијим од 60 година значајније допринијела повећању морталитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана