Kovid 19 skratio životni vijek ljudi

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

LONDON - Dužina životne dobi skraćena je pojavom virusa korona za više od šest mjeseci u poređenju sa 2019. godinom, i to u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Evropu i Ameriku.

Pandemija kovida 19 skratila je životni vijek i u 2020. godine, i to u najvećem obimu od Drugog svjetskog rata.

Tako je životni vijek američkih muškaraca "pao" za više od dvije godine, pokazala je studija koju je objavio Oksford. Skraćen životni vijek mogao bi biti povezan sa smrtnim slučajevima od kovida 19, ističu istraživači.

Do sada je zabilježeno više od četiri miliona smrtnih slučajeva izazavanih virusom korona. "Činjenica da naši rezultati ističu veliki uticaj virusa korone na skraćen životni vijek pokazuje da je pandemoja bila razarajući šok za mnoge zemlje", ističe ljekar Ridi Kašjap, koja je jedan od vodećih autora rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja životni vijek skraćen je više kod muškaraca nego kod žena. Najveći pad je kod američkih muškaraca čiji je očekivani životni vijek kraći za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.

Sveukupno, muškarcima je virus korona oduzela, u prosjeku, više od godine dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja.

U SAD rast smrtnosti uglavnom je zabilježen među radno sposobnim stanovništvom i ljudima do 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među licima starijim od 60 godina značajnije doprinijela povećanju mortaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana