Копенхаген: Ватрогасци гасе посљедње запаљене дијелове зграде старе берзе

Танјуг
Foto: Танјуг/ АП

КОПЕНХАГЕН- Данске ватрогасне службе гасе посљедње запаљене дијелове бивше граде берзе у Копенхагену, старе 400 година, након што је у уторак у њој избио пожар и захватио торањ који се срушио на кров.

Још није донијета одлука о томе да ли ће град реконструисати зграду, што би коштало милионе, ако не и милијарде данских круна, преноси АП.

Шеф Данске привредне коморе Брајан Микелсен рекао је локалним медијима да је већина највриједнијих садржаја зграде спасена, а у њој су се налазиле слике непроцјењиве вриједости и друга умјетичка дела.

Микелсен, који је био један од запослених који су утрчали у запаљену зграду, рекао је јавном сервису ДР да је постојао план шта да се спасе у најгорем случају.

Када је за људе постало превише опасно да се попну на први спрат, ватрогасци са адекватном опремом послати су да покупе вриједна умјетничка дјела, рекао је он.

Сат времена након првих дојава о пожару, ватра је захватила торањ и он срушио се на зграду, која је била окружена скелама, и на улицу иза.

Велики таласи дима подигли су се изнад центра Копенхагена и могли су да се виде из јужне Шведске, која је од данске престонице одвојена уским пловним путем.

Хитна помоћ је била на лицу мјеста, али није било извјештаја о повријеђенима.

Дим је оштетио министарства која се налазе у улици иза Старе берзе, која је данас затворена јер је запосленима речено да раде од куће због јаког мириса дима у зградама.

Зграде министарстава морају бити темељно очишћене и вентилациони системи морају бити провјерени, можда и замијењени, прије него што се особље врати, рекао је Расмус Бранд Ласен, шеф Данске агенције за грађевинарство и имовину.

Зграда старе берзе је изграђена 1615. и сада служи као сједиште Данске привредне коморе, након што је берза Копенхагена пресељена на другу локацију 1974. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана