Константин Косачов: Крим никада неће бити Украјински

Срна
Константин Косачов: Крим никада неће бити Украјински

МОСКВА - Покушај Кијева да украде скитско злато са Крима дјелује као добар опис подсвијести кијевских власти, које увиђају да ово полуострво више никада неће бити украјинско, изјавио је замјеник предсједавајућег Савјету Руске Федерације Константин Косачов.

"Ако су власти у Кијеву у једној ствари у праву, свјесно или подсвјесно, то је њихово схватање да Крим није њихов. Он никада није био њихов, уопштено говорећи, али најважније - никада неће бити, са златом или без њега", рекао је сенатор на својој страници на "Фејсбуку".

Он је навео да је ова прича о покушају Кијева да украде скитско злато "чисто фројдовска", те да добро описује подсвијест кијевских власти.

Према ријечима сенатора, да је Кијев заиста вјеровао да Крим може бити враћен, било би много лакше дозволити да се музејска збирка врати на полуострво, "при чему би својом племенитошћу и вјером у будућност освојио симпатије становника Крима".

"Међутим, логика Кијева је супротна - положити руке на све што није већ узето. Красти и сакривати, грабити и не пуштати. Док још има шта да се уграби", написао је Косачов.

Апелациони суд Амстердама пресудио је јуче да колекција скитског злата мора бити предата Украјини. Према пресуди, ти објекти су "дио културног насљеђа Украјине" и "морају бити предати украјинској страни".

Украјински предсједник Владимир Зеленски поздравио је одлуку суда као поштену. Он је тврдио и да ће Кијев, након "враћања" скитског злата, вратити и само полуострво Крим, подсјећа ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана