Konstantin Kosačov: Krim nikada neće biti Ukrajinski

Srna
Konstantin Kosačov: Krim nikada neće biti Ukrajinski

MOSKVA - Pokušaj Kijeva da ukrade skitsko zlato sa Krima djeluje kao dobar opis podsvijesti kijevskih vlasti, koje uviđaju da ovo poluostrvo više nikada neće biti ukrajinsko, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjetu Ruske Federacije Konstantin Kosačov.

"Ako su vlasti u Kijevu u jednoj stvari u pravu, svjesno ili podsvjesno, to je njihovo shvatanje da Krim nije njihov. On nikada nije bio njihov, uopšteno govoreći, ali najvažnije - nikada neće biti, sa zlatom ili bez njega", rekao je senator na svojoj stranici na "Fejsbuku".

On je naveo da je ova priča o pokušaju Kijeva da ukrade skitsko zlato "čisto frojdovska", te da dobro opisuje podsvijest kijevskih vlasti.

Prema riječima senatora, da je Kijev zaista vjerovao da Krim može biti vraćen, bilo bi mnogo lakše dozvoliti da se muzejska zbirka vrati na poluostrvo, "pri čemu bi svojom plemenitošću i vjerom u budućnost osvojio simpatije stanovnika Krima".

"Međutim, logika Kijeva je suprotna - položiti ruke na sve što nije već uzeto. Krasti i sakrivati, grabiti i ne puštati. Dok još ima šta da se ugrabi", napisao je Kosačov.

Apelacioni sud Amsterdama presudio je juče da kolekcija skitskog zlata mora biti predata Ukrajini. Prema presudi, ti objekti su "dio kulturnog nasljeđa Ukrajine" i "moraju biti predati ukrajinskoj strani".

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozdravio je odluku suda kao poštenu. On je tvrdio i da će Kijev, nakon "vraćanja" skitskog zlata, vratiti i samo poluostrvo Krim, podsjeća TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana