Компанијама "Ер Франс" и "Ербас" судиће се за убиство из нехата

Срна
Компанијама "Ер Франс" и "Ербас" судиће се за убиство из нехата

ПАРИЗ - Суд у Паризу пресудио је да ће се компанијама "Ер Франс" и "Ербас" судити по оптужби за убиство из нехата у вези са падом авиона из 2009. године, када је погинуло свих 228 путника и чланова посаде.

Данашња одлука услиједила је након препоруке тужиоца да париски суд укине претходну судску одлуку да одустане од истраге против ове двије компаније.

Париски тужилац је првобитно тражио да се само компанији "Ер Франс" суди због оптужби за убиство из нехата, али је тужилаштво подржало подизање оптужнице и за "Ербас".

"Огромно је задовољство када видите да су нас коначно судови саслушали", изјавио је Данијел Лами, предсједник удружења породица жртава, након објављивања судске пресуде.

Авион компаније "Ер Франс" пао је у Атлантски океан на лету од Рио де Жанеира до Париза, када су погинули сви путници и чланови посаде. То је била најсмртоноснија несрећа у историји "Ер Франса" и најгора ваздухопловна несрећа за "Ербас" А330.

Тимовима за спасавање и потрагу било је потребно двије године да пронађу мјесто пада авиона, док су олупине потонуле 3.900 метара у океан. Након спроведене истраге, утврђено је да су за несрећу одговорне грешке пилота и неисправна опрема за контролу брзине.

Након објављивања тог извјештаја, тужиоци су тврдили да је "Ер Франс" индиректно одговоран за инцидент, јер није пружио довољну обуку о томе како пилоти треба да одговоре у случају квара током лета, што је резултирало неисправном реакцијом пилота.

Адвокати "Ербаса" најавили су жалбу на најновију одлуку да се компанија изведе на суд. "Ер Франс" није коментарисао одлуку суда, наводи "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана