Kompanijama "Er Frans" i "Erbas" sudiće se za ubistvo iz nehata

Srna
Kompanijama "Er Frans" i "Erbas" sudiće se za ubistvo iz nehata

PARIZ - Sud u Parizu presudio je da će se kompanijama "Er Frans" i "Erbas" suditi po optužbi za ubistvo iz nehata u vezi sa padom aviona iz 2009. godine, kada je poginulo svih 228 putnika i članova posade.

Današnja odluka uslijedila je nakon preporuke tužioca da pariski sud ukine prethodnu sudsku odluku da odustane od istrage protiv ove dvije kompanije.

Pariski tužilac je prvobitno tražio da se samo kompaniji "Er Frans" sudi zbog optužbi za ubistvo iz nehata, ali je tužilaštvo podržalo podizanje optužnice i za "Erbas".

"Ogromno je zadovoljstvo kada vidite da su nas konačno sudovi saslušali", izjavio je Danijel Lami, predsjednik udruženja porodica žrtava, nakon objavljivanja sudske presude.

Avion kompanije "Er Frans" pao je u Atlantski okean na letu od Rio de Žaneira do Pariza, kada su poginuli svi putnici i članovi posade. To je bila najsmrtonosnija nesreća u istoriji "Er Fransa" i najgora vazduhoplovna nesreća za "Erbas" A330.

Timovima za spasavanje i potragu bilo je potrebno dvije godine da pronađu mjesto pada aviona, dok su olupine potonule 3.900 metara u okean. Nakon sprovedene istrage, utvrđeno je da su za nesreću odgovorne greške pilota i neispravna oprema za kontrolu brzine.

Nakon objavljivanja tog izvještaja, tužioci su tvrdili da je "Er Frans" indirektno odgovoran za incident, jer nije pružio dovoljnu obuku o tome kako piloti treba da odgovore u slučaju kvara tokom leta, što je rezultiralo neispravnom reakcijom pilota.

Advokati "Erbasa" najavili su žalbu na najnoviju odluku da se kompanija izvede na sud. "Er Frans" nije komentarisao odluku suda, navodi "Raša tudej".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana