Комерсант: Састанак Лаврова и Блинкена у петак у Женеви

Танјуг
Foto: AA

МОСКВА - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен састаће се у петак у Женеви како би разговарали о безбједносним гаранцијама, које Москва тражи од Запада, јавио је данас руски лист Комерсант.

Како додаје лист, двојица дипломата договорила су се да се састану током данашњег телефонског разговора.

Блинкен би сутра требало да борави у Украјини, а Комерсант наводи да ће имати и састанке у Берлину пре сусрета са Лавровим у петак, преноси Ројтерс.

Руско Министарство спољних послова навело је у саопштењу да су Лавров и Блинкен разговарали о могућности да ускоро дође до нових контаката.

Стејт департмент је раније данас саопштио да је Блинкен разговарао са Лавровим и да га је позвао на дипломатски пут ради деескалације тензија због гомилања руске војске у Украјини и близу њених граница.

Како се наводи у саопштењу, Блинкен је поновио посвећеност САД одбрани суверенитета Украјине и рекао да свака дискусија о европској безбједности мора да укључи савезнике НАТО, европске партнере и Украјину, преноси агенција Ројтерс.

Запад оптужује Русију да припрема инвазију на Украјину, док Москва категорички одбацује такве тврдње и захтјева од НАТО гаранције да се неће ширити даље на исток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана