Komersant: Sastanak Lavrova i Blinkena u petak u Ženevi

Tanjug
Foto: AA

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken sastaće se u petak u Ženevi kako bi razgovarali o bezbjednosnim garancijama, koje Moskva traži od Zapada, javio je danas ruski list Komersant.

Kako dodaje list, dvojica diplomata dogovorila su se da se sastanu tokom današnjeg telefonskog razgovora.

Blinken bi sutra trebalo da boravi u Ukrajini, a Komersant navodi da će imati i sastanke u Berlinu pre susreta sa Lavrovim u petak, prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da su Lavrov i Blinken razgovarali o mogućnosti da uskoro dođe do novih kontakata.

Stejt department je ranije danas saopštio da je Blinken razgovarao sa Lavrovim i da ga je pozvao na diplomatski put radi deeskalacije tenzija zbog gomilanja ruske vojske u Ukrajini i blizu njenih granica.

Kako se navodi u saopštenju, Blinken je ponovio posvećenost SAD odbrani suvereniteta Ukrajine i rekao da svaka diskusija o evropskoj bezbjednosti mora da uključi saveznike NATO, evropske partnere i Ukrajinu, prenosi agencija Rojters.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje takve tvrdnje i zahtjeva od NATO garancije da se neće širiti dalje na istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana