Командант Копнене војске открио када наступа критична фаза рата у Украјини

Танјуг
Командант Копнене војске открио када наступа критична фаза рата у Украјини

КИЈЕВ  - Командант Копнене војске Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Олександр Пављук изјавио је данас да ће критична фаза рата наступити у наредна два мјесеца.

-Русија зна да ако добијемо довољно оружја у року од мјесец или два, ситуација би могла да се окрене против њих - рекао је Пављук у интервјуу за Економист.

Пошто је америчка помоћ тек почела да стиже до линија фронта, руске трупе убацују сву борбену опрему коју имају да тестирају исцрпљене и недовољно снабијдевене украјинске трупе, наводи лист.

Пављук је нагласио да Украјина хитно треба да ојача своју противваздушну одбрану, а очекивана испорука ловаца Ф-16 почетком јуна биће значајан “психолошки подстицај”.

Додао је да је убијеђен да ће Русија наставити да се фокусира на Луганску и Доњецку област.

-Обавјештајни подаци сугеришу да ће ускоро руске трупе проширити своју одбрану, нападајући сјевероисточне области Харкова и Суми. Русија провјерава стабилност наших линија прије него што изабере најпогоднији правац - рекао је командант Копнене војске.

Такође је нагласио да Русија није одустала од идеје да заузме Кијев. -Одбрана Кијева остаје један од наших главних задатака, без обзира на то колико су ствари на истоку тешке. Ово је срце Украјине и знамо какву ће кључну улогу играти одбрана главног града у будућности - рекао је Пављук.

Он је истакао да је у том смислу пријетња Русије фундаментално другачија од оне која је била на почетку рата.

Руска армија више не може да врши обимне нападе на више фронтова. Користи нове ракете тек изашле са фабричке линије, само неколико недеља након производње, а не из својих некада огромних залиха. Оружане снаге Украјине су такође много веће него што су биле. Прича остаје стратешки неуспех Русије - сматра Пављук. Подсјетио је да је према званичној процени Украјине, Русија претрпјела губитак од око 400.000 убијених, заробљених и рањених војника.

-Губитак толиког броја војника да би се заузео мали дио једног региона је непропорционалан за сваки рационални ум. Ипак, историја је показала да Русијом не управљају рационални умови - нагласио је он.

Пављук је додао да војсци недостаје артиљерија и оклопна возила, а Украјина се нада помоћи Запада. Према његовим ријечима, дио нових снага биће распоређен у заштиту престонице.

Како је навео, један од најхитнијих задатака је подизање десет нових бригада у припреми за руску офанзиву, напомињући да, иако је број људства забрињавајући од децембра, када је мобилизација застала, главни проблем је недостатак опреме, а не људи.

Пављук је истакао да по питању непопуларних питања као што је мобилизација, сваки званичник мора показати лидерство.

-Украјина је још млада политичка нација. Суочени са смртном опасношћу, неки грађани су се успаничили, и то је природно. Али ако земља жели да преживи, људи морају да превазиђу панику и одговоре на позив на борбу, као што то чине у земљама попут Израела. Колико год било тешко, немамо другог избора -, закључио је командант копнене војске оружаних снага Украјине у разговору за Економист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана