Колико кошта чији пасош? Ако немаш држављанство, купи га легално

Срна
Колико кошта чији пасош? Ако немаш држављанство, купи га легално

Лондон -- Држављанство се добија рођењем, а може се и зарадити и купити.

Како пише “ББЦ”, да је ријеч о нејасном концепту јасно показује чињеница да је трговина држављанством данас глобална индустрија вриједна 25 милијарди долара, односно 22,8 милијарди евра.

Традиционална идеја о држављанству је заостала. То је једна од ријетких ствари на свијету коју још увијек повезујемо са крвним сродством или мјестом рођења - сматра Кристиан Калин, швајцарски адвокат и члан управе “Henley&Partners”, једног од највећих свјетских актера на том брзорастућем тржишту. Они заправо помажу богатим појединцима и њиховим породицама да добију боравиште или држављанство у другим земљама.

“Систем није поштен јер оно гдје смо рођени и ко нас је родио нема везе с нашим способностима или талентима него чистом срећом. Зашто не би држављанство третирали као чланство? Зашто би било погрешно примити талентоване људе који ће допринијети земљи?”, додао је Калин којем је већ дан надимак “Господин пасош”.

Једно од највећих свјетских тржишта држављанства је Хонг Конг, што не чуди када се у обзир узме број кинеских становника. Све више има их два, а неки чак и по три пасоша јер, како је за “ББЦ” објаснио МЈ, трговац држављанства у тој земљи, “не осјећају се сигурним у Кини и желе приступ Европи и тамо да отворе банковни рачун, купе некретнину или оснују компанију”. Заправо, велики дио Азије, Русије и Блиског истока прижељкује држављанство неке од европских земаља како би се могли слободно кретати и пословати у свим државама чланицама Европске уније.

Стога не изненађује што је држављанство постало компетитивно свјетско тржиште, а за многе мале или острвске државе, попут оних у Карибима, цијена њиховог пасоша износи отприлике 150.000 долара.

Црна Гора своје држављанство наплаћује 350.000 долара, 250.000 евра потребно је инвестирати у развојни програм земље, док пријавница за држављанство кошта додатних 100.000 евра. Онај ко, ипак, жели португалско, шпанско или мађарско држављанство, мора да купи некретнину или државне обвезнице, а то ће га стајати 350.000 евра у Португалу, односно око 500.000 евра у Шпанији.

Око 500.000 евра потребно је потрошити и за бугарско држављанство, док малтешко кошта готово милиона евра. Само држављанство на Малти заправо стоји 650.000 евра, но потребно је имати и некретнину вриједну најмање 350.000 евра и то пуних пет година. Ако је ријеч о породици, држављанство за супруга/у кошта додатних 25.000 евра, а за невјенчану дјецу од 18 до 25 година и родитеље који зависе о особи која се пријављује за малтешко држављанство треба платити још 50.000 евра по особи.

Кипар, пак, континуирано мијења цијене свог држављанства. Саму продају пасоша та је земља увела 2012. када је била на рубу банкрота па је држављанство по убрзаном поступку дијелила за директну инвестицију од десет милиона евра. Годину дана касније та се острвска држава нашла у великом корупцијском скандалу те су јој банке узеле страни (претежно руски) новац. Будући да је то за Кипар значило још дубље финансијске проблеме, влада је спустила цијену кипарског пасоша на три милиона евра вриједно директно улагање. Касније је цијена додатно пала те је данас потребно уложити два милиона евра и на кипарској територији посједовати некретнину од барем 500.000 евра.

САД своје држављанство, како наводи “ББЦ”, продаје за пословну инвестицију између 500.000 и милион долара, односно 455.000 и 910.000 евра, и за стварање барем десет радних мјеста. Радна мјеста су услов и за аустријски пасош. Прецизније, потребна је “значајна директна инвестиција” у компанију која запошљава или јој континуирано расте извоз, а уз улагање обвезни је и “изузетни допринос земљи” попут развоја нових технологија или стварање великог броја радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана