Колико ће Гренел бити на челу обавјештајних служби САД?

Tanjug
Колико ће Гренел бити на челу обавјештајних служби САД?

ЊУЈОРК - Нови вршилац дужности директора америчких обавјештајних служби Ричард Гренел могао би на тој функцији да проведе само неколико недјеља док предсједник САД Доналд Трамп не именује некога ко ће трајно преузети посао, пише "Њујорк тајмс".

Према федералном закону, Гренел би на челу обавјештајних служби САД могао да се задржи само око три недјеље, осим ако Бијела кућа брзински не именује неког кадидата ког би потом требало да потврди Сенат, напомиње лист.

И АП напомиње да, према закону, амерички предсједник може да именује вршиоца дужности на ограничан период.

Вријеме истиче 11. марта, уколико Трамп не буде прије тога именовао новог сталног директора, а у том случају, како објашњава професор права са Универзитета у Тексасу, Стивен Владек, Гренел би још могао да се задржи на позицији.

Федерални закон, наиме, даје предсједнику флексибилност да привремено именује и одабере било кога за ту функцију, док његов службени кандидат чека потврду Сената, што може потрајати месецима.

Трамп је синоћ изјавио да размишља да за директора америчких обавјештајних служби именује Дага Колинса, републиканца из Џорџије и посланика Представничког дома, наводи "Њујорк тајмс".

Гренел, који је амерички амбасадор у Немачкој и специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, на Твитеру је објавио да ће Трамп ускоро објавити име кандидата и потврдио да то неће бити он.

"Њујорк тајмс" констатује да је ово последњи у низу компликованих маневара Бијеле куће да постави људе које предсједник фаворизује на одређене позиције.

За Гренела лист пише да је лојалан Трампу и да има мало искуства у обавјештајним пословима, као и да би највероватније наишао на отпор у Сенату ако би био предложен за сталног директора обавјештајних служби.

Није јасно кога ће Трамп номиновати, наводи лист и додаје да би предсједник САД могао да изабере неког ко има мале шансе да прође Сенат како би Гренела задржао на тој позицији што дуже може.

Према наводима "Њујорк тајмса" само је мали број људи знао да ће Трамп да именује Гренела за вршиоца дужности директора америчких обавјештајних служби и да је та одлука држана као тајна унутар Бијеле куће.

Раније је ЦНН јавио да ће Гренел на новој функцији бити око 90 дана и да је прихватио посао знајући за то.

Гренел ће за то време бити надлежан за 17 обавјештајних агенција САД, међу којима су ЦИА, ФБИ, Војно обавештајна агенција, НСА... 

Вест о избору Гренела коју је први пренио "Њујорк тајмс" долази уочи истека рока 11. марта да именује новог директора обавјештајних служби или новог вршиоца директора јер по федералном закону Мегвајер не може да остане на тој функцији после тог датума.

У међувремену је разјашњено да ће Гренеле, без обзира на ново именовање, наставити истовремено да обавља и функцију специјалног изасланика предсjедника за преговоре Београда и Приштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана