Koliko će Grenel biti na čelu obavještajnih službi SAD?

Tanjug
Koliko će Grenel biti na čelu obavještajnih službi SAD?

NjUJORK - Novi vršilac dužnosti direktora američkih obavještajnih službi Ričard Grenel mogao bi na toj funkciji da provede samo nekoliko nedjelja dok predsjednik SAD Donald Tramp ne imenuje nekoga ko će trajno preuzeti posao, piše "Njujork tajms".

Prema federalnom zakonu, Grenel bi na čelu obavještajnih službi SAD mogao da se zadrži samo oko tri nedjelje, osim ako Bijela kuća brzinski ne imenuje nekog kadidata kog bi potom trebalo da potvrdi Senat, napominje list.

I AP napominje da, prema zakonu, američki predsjednik može da imenuje vršioca dužnosti na ograničan period.

Vrijeme ističe 11. marta, ukoliko Tramp ne bude prije toga imenovao novog stalnog direktora, a u tom slučaju, kako objašnjava profesor prava sa Univerziteta u Teksasu, Stiven Vladek, Grenel bi još mogao da se zadrži na poziciji.

Federalni zakon, naime, daje predsjedniku fleksibilnost da privremeno imenuje i odabere bilo koga za tu funkciju, dok njegov službeni kandidat čeka potvrdu Senata, što može potrajati mesecima.

Tramp je sinoć izjavio da razmišlja da za direktora američkih obavještajnih službi imenuje Daga Kolinsa, republikanca iz Džordžije i poslanika Predstavničkog doma, navodi "Njujork tajms".

Grenel, koji je američki ambasador u Nemačkoj i specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, na Tviteru je objavio da će Tramp uskoro objaviti ime kandidata i potvrdio da to neće biti on.

"Njujork tajms" konstatuje da je ovo poslednji u nizu komplikovanih manevara Bijele kuće da postavi ljude koje predsjednik favorizuje na određene pozicije.

Za Grenela list piše da je lojalan Trampu i da ima malo iskustva u obavještajnim poslovima, kao i da bi najverovatnije naišao na otpor u Senatu ako bi bio predložen za stalnog direktora obavještajnih službi.

Nije jasno koga će Tramp nominovati, navodi list i dodaje da bi predsjednik SAD mogao da izabere nekog ko ima male šanse da prođe Senat kako bi Grenela zadržao na toj poziciji što duže može.

Prema navodima "Njujork tajmsa" samo je mali broj ljudi znao da će Tramp da imenuje Grenela za vršioca dužnosti direktora američkih obavještajnih službi i da je ta odluka držana kao tajna unutar Bijele kuće.

Ranije je CNN javio da će Grenel na novoj funkciji biti oko 90 dana i da je prihvatio posao znajući za to.

Grenel će za to vreme biti nadležan za 17 obavještajnih agencija SAD, među kojima su CIA, FBI, Vojno obaveštajna agencija, NSA... 

Vest o izboru Grenela koju je prvi prenio "Njujork tajms" dolazi uoči isteka roka 11. marta da imenuje novog direktora obavještajnih službi ili novog vršioca direktora jer po federalnom zakonu Megvajer ne može da ostane na toj funkciji posle tog datuma.

U međuvremenu je razjašnjeno da će Grenele, bez obzira na novo imenovanje, nastaviti istovremeno da obavlja i funkciju specijalnog izaslanika predsjednika za pregovore Beograda i Prištine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana