Ко је премијер Словачке Роберт Фицо, на којег је данас извршен атентат

ГС
Foto: Танјуг/ АП

БРАТИСЛАВА – Роберт Фицо, премијер Словачке, и човјек на кога је данас извршен атентат у Братислави, четвороструки је шеф Владе ове државе.

Фицо је рођен 15. септембра 1964. године у мјесто Топољчани у Словачкој.

Његов отац, Људовит Фицо, био је виљушкар, а мајка, Емилие Фицова, радила је у продавници ципела. Има двоје браће и сестара.

Након завршене основне школе, уписао је локалну Гимназију у Топољчани, коју је дипломирао у љето 1982.

Те године уписао се на Правни факултет Универзитета Коменски у Братислави, у тадашњој Чехословачкој. Дипломирао је као доктор правног факултета 1986. године на специјализацији из кривичног права, а након тога је одслужио обавезну војну службу као помоћник војног истражитеља.

Касније је радио на Институту за државу и право Словачке академије наука, као и са Министарством правде до 1992. године.

Докторирао је са тезом на тему "Смртна казна у Чехословачкој", а почетком 1990-их похађао је студије на Школи за славенске и источноевропске студије у Лондону под Масарyковом стипендијом.

Политиком се почео бавити 1986. године, када је постао члан Комунистичке странке Чехословачке. Први пут је изабран у парламент 1992. године (док је био у Чехословачкој), а касније је именован у Савјет Европе.

На изборима 1998. на којима је пала влада Владимира Мечиара, Фицо је добио највећи број преференцијалних гласова међу својим страначким колегама. 1999. године формирао је Странку демократије (Смер) и на њеном челу је од оснивања.

Након побједе на парламентарним изборима 2006. године, дошао је на власт именовањем за премијера, а ту дужност обнашао је до 2010. године.

За премијера је именован поново 2012. године, након што је изгласано неповјерење влади Ивете Радичове. Смер је тада остварио убједљиву побједу на изборима, јер је са 83 мандата имао апсолутну већину у парламенту.

2013. године, Фицо се кандидовао за предсједника Словачке, али је поражен од Андреја Киске у другом кругту гласања, које је одржано 2014. године.

На премијерској функцији је остао до 15. марта 2018. године, када је поднио оставку, након политичке кризе која је услиједила након убиства новинара Јана Куциака и његове вјеренице Мартине Кушнирове.

Куциак је био истраживачки новинар који је радио на откривању наводне порезне преваре коју су починили пословни људи високог профила повезани с политичким странкама попут Смера.

Фицо и његова странка оптужени су за раширену корупцију, што је омогућило изборну побједу антикорупцијске странке ОЛАНО 2020. То су били први избори које је Смер изгубио у скоро 15 година.

Након што је нова влада под водством ОЛАНО-а извршила велике кадровске промјене у полицији И правосуђу, чланови Смера изненада су се суочили с озбиљним оптужбама за корупцију и формирање криминалних скупина унутар државних структура, а медији су преносили да иза тога стоји, поред осталих, управо Роберт Фицо.

Међутим, оптужбе су касније одбачене јер није било довољно доказа.

Након тога, Фицо се поново  враћа у политички живот.

У актуелни премијерски мандат, четврти по реду, изабран је 25. октобра 2023. године, када му је Зузана Чапутова, предала палицу извршне власти, иако је његова странка Смер, на изборима освојила свега 23 одсто гласова.

Оно по чему је остао познат, били су свакако његови наступи у предизборној кампањи у којима се жестоко противио политици Европске уније.

"Стварно ми се не свиђа што ЕУ нема свој став по неким питањима и што је вуку САД", говорио је Фицо, преносе Независне.

"Ако побиједим на изборима, Словачка ће зауставити испоруку наоружања Украјини", рекао је Фицо током предизборне кампање прошле године, што је нашло на оштре поруке Запада да га онемогући да формира нову Словачку владу.

Фицоова влада је глатко одбила да се придружи коалицији од око 20 држава на челу са Чешком у набавци војне помоћи за Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана