Климатске промјене усмртиле више од 17.000 људи од почетка пандемије

Анадолија
Foto: ifrc.org

ЊУЈОРК - Природне катастрофе, као посљедица климатских промјена, усмртиле су више од 17.240 особа од почетка пандемије коронавируса, показало је најновије истраживање објављено у четвртак.

У саопштењу Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ) и Климатског центра ове двије организације, наводи се да је додатних 658,1 милиона људи било изложено екстремним температурама.

„Свијет се суочава с хуманитарном кризом без преседана у којој климатске промјене и ковид-19 тјерају заједнице до крајњих граница“, рекао је предсједник ИФРЦ-а Франческо Рока на конференцији за новинаре у Њујорку, гдје је представљен најновији извјештај.

Организације позивају свјетске лидере да подузму хитне мјере не само за смањење емисије стакленичких плинова, већ и за рјешавање постојећих и непосредних хуманитарних утицаја климатских промјена.

Конференција УН-а о климатским промјенама 2021. године, позната као COP26, одржаће у Гласгову у Шкотској од 31. октобра до 21. новембра.

„Огромна потрошња на опоравак од ковид-а 19 доказује да владе могу дјеловати брзо и драстично током суочавања с глобалним пријетњама. Вријеме је да ријечи претворимо у дјела и исту енергију посветимо климатској кризи. Свакодневно смо свједоци утицаја климатских промјена које је узроковао човјек. Климатска криза је ту и морамо дјеловати сад“, рекао је Рока.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана