Климатске промјене могу битно да поремете источни Медитеран

Танјуг
Климатске промјене могу битно да поремете источни Медитеран

Климатске промјене могле би да имају разарајући учинак на животе милиона људи на источном Медитерану и Блиском истоку, гдје температуре расту скоро двоструко брже од глобалног просјека, упозорио је међународни тим научника.

Кипарски институт наводи у свом извјештају да би до краја вијека у региону могло доћи до температурног скока за пет или више степени, преноси Ројтерс.

Додаје се да би такав темпратурни скок био готово двоструко већи и много ранији од очекиваног у другим дијеловима планете.

Извјештај припремљен под покровитељством Института за хемију Макс Планк и Центра за истраживање климе и атмосфере Кипарског института биће достављен Конференцији Уједињених нација о климатским промјенама која ће бити одржана у новембру у Египту.

Комбинација смањених падавина и убрзаног загријавања може довести до тешких суша и угрозити сигурност воде и хране, а многе земље нису спремне ни за пораст нивоа мора, рекао је један стручњак.

- Овај сценарио имплицирао би озбиљне изазове за инфраструктуру на обали и за пољопривреду и могао би довести до салинизације обалних вода, укључујући и густо насељену и култивисану делту Нила - рекао је аутор извјештаја др Џорџ Зитис са Кипарског института.

Упозорава се да би испуњавање главних циљева Париског споразума, глобалног пакта земаља за смањење емисија, могло стабилизовати годишње повећање температуре на око два степена Целзијуса.

Научници препоручују брзу имплементацију акција декарбонизације са посебним нагласком на енергетски и транспортни сектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана