Klimatske promjene mogu bitno da poremete istočni Mediteran

Tanjug
Klimatske promjene mogu bitno da poremete istočni Mediteran

Klimatske promjene mogle bi da imaju razarajući učinak na živote miliona ljudi na istočnom Mediteranu i Bliskom istoku, gdje temperature rastu skoro dvostruko brže od globalnog prosjeka, upozorio je međunarodni tim naučnika.

Kiparski institut navodi u svom izvještaju da bi do kraja vijeka u regionu moglo doći do temperaturnog skoka za pet ili više stepeni, prenosi Rojters.

Dodaje se da bi takav tempraturni skok bio gotovo dvostruko veći i mnogo raniji od očekivanog u drugim dijelovima planete.

Izvještaj pripremljen pod pokroviteljstvom Instituta za hemiju Maks Plank i Centra za istraživanje klime i atmosfere Kiparskog instituta biće dostavljen Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja će biti održana u novembru u Egiptu.

Kombinacija smanjenih padavina i ubrzanog zagrijavanja može dovesti do teških suša i ugroziti sigurnost vode i hrane, a mnoge zemlje nisu spremne ni za porast nivoa mora, rekao je jedan stručnjak.

- Ovaj scenario implicirao bi ozbiljne izazove za infrastrukturu na obali i za poljoprivredu i mogao bi dovesti do salinizacije obalnih voda, uključujući i gusto naseljenu i kultivisanu deltu Nila - rekao je autor izvještaja dr Džordž Zitis sa Kiparskog instituta.

Upozorava se da bi ispunjavanje glavnih ciljeva Pariskog sporazuma, globalnog pakta zemalja za smanjenje emisija, moglo stabilizovati godišnje povećanje temperature na oko dva stepena Celzijusa.

Naučnici preporučuju brzu implementaciju akcija dekarbonizacije sa posebnim naglaskom na energetski i transportni sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana