Кинеско министарство: Лет балона је изазван “вишом силом“

СРНА
Кинеско министарство: Лет балона је изазван “вишом силом“

ПЕКИНГ- Кинеско Министарство спољних послова саопштило је данас да је лет кинеског "ваздушног брода" изнад САД несрећан случај изазван вишом силом и оптужило америчке политичаре и медије да користе ову ситуацију за блаћење Кине.

САД су објавиле да је ријеч о шпијунском балону који је "јасно нарушио" суверенитет САД, а државни секретар Ентони Блинкен одгодио је посјету Кини, која је требала да почне јуче.

"Кина је увијек стриктно поштовала међународно право и суверенитет и територијални интегритет свих земаља", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У тексту се додаје да Пекинг и Вашингтон нису званично објавили посјету Блинкена и да су "САД саме саопштиле ту информаицју", те да Пекинг то поштује.

Министарство је одвојено саопштило да је директор кинеске Централне комисије за спољне послове Ванг Ји синоћ разговарао са Бинкеном телефоном о рјешавању ситуација које су посљедице несрећних случајева на миран и професионалан начин.

Ванг је рекао Блинкену да обје стране требају да правовремено ступе у комуникацију и избјегну погрешне процјене, додаје се у саопштењу. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана