Kinesko ministarstvo: Let balona je izazvan “višom silom“

SRNA
Kinesko ministarstvo: Let balona je izazvan “višom silom“

PEKING- Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je let kineskog "vazdušnog broda" iznad SAD nesrećan slučaj izazvan višom silom i optužilo američke političare i medije da koriste ovu situaciju za blaćenje Kine.

SAD su objavile da je riječ o špijunskom balonu koji je "jasno narušio" suverenitet SAD, a državni sekretar Entoni Blinken odgodio je posjetu Kini, koja je trebala da počne juče.

"Kina je uvijek striktno poštovala međunarodno pravo i suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U tekstu se dodaje da Peking i Vašington nisu zvanično objavili posjetu Blinkena i da su "SAD same saopštile tu informaicju", te da Peking to poštuje.

Ministarstvo je odvojeno saopštilo da je direktor kineske Centralne komisije za spoljne poslove Vang Ji sinoć razgovarao sa Binkenom telefonom o rješavanju situacija koje su posljedice nesrećnih slučajeva na miran i profesionalan način.

Vang je rekao Blinkenu da obje strane trebaju da pravovremeno stupe u komunikaciju i izbjegnu pogrešne procjene, dodaje se u saopštenju. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana