Кина позвала међународну заједницу да помогне у борби против вируса корона

Agencije
Кина позвала међународну заједницу да помогне у борби против вируса корона

МИНХЕН - Кина је позвала све земље да се придруже напорима у борби против новог вируса корона, изјавио је данас кинески министар спољних послова Ванг Ли.


- Вирус корона прелази границе, због чега су неоходни уједињени напори међународне заједнице. У овој борби за јавно здравље најважније је међусобно разумевање, поверење и подршка без обзира на границе - рекао је Ванг након разговора са немачким министром спољних послова Хајком Масом у Минхену, преноси Тас с.
 

Кина развија терапију плазмом за обољеле од вируса корона
 

Кина је развила плазму за лијечење пацијената који су заражени новим вирусом корона, саопштила је данас Кинеска национална групација Биотек.

Компанија је саопштила да су прикупили плазму од опорављених пацијената за припрему терапијских производа, укључујући конвалесцентну плазму и имуни глобулин, преноси Међународни кинески радио.

Након строгих тестова биолошке сигурности крви, тестова инактивације вируса и антивирусних активности, кинески научници су успешно развили конвалесцентну плазму за клиничко лечење и користили је за лечење критично болесних пацијената, навео је Биотек.

Како се наводи, компанија је основала тим који од 20. јануара користити специјалну опрему за прикупљање плазме од опорављених пацијената у Вухану.

Тројица критично болесних пацијената у болници у округу Ђијангкија у Вухану примили су третман плазмом 8. фебруара, а тренутно се више од 10 критично болесних пацијената лечи на исти начин, наводи та компанија.

Према клиничким резултатима, 12 до 24 сата након што су пацијенти примили третман, показали су побољшане клиничке симптоме, при чему су главни показатељи упале били значајно смањени, а неки кључни индекси, као што је засићеност крви кисеоником, свеобухватно побољшани.

Путници са крузера који су провели двије седмице на мору након што је пет земаља одбило да их прими због страха од новог вируса корона почели су данас да се искрцавају у Камбоџи.
Брод "Вестердам", на којем је 1.455 путника и 802 члана посаде, пристао је јуче у луци града Сихануквил у Камбоџи. Званичници су се претходно укрцали и узели узорке од путника који су показивали било какве симтоме болести или нечега што личи на грип.

Анализама је утврђено да нико није заражен вирусом корона, саопштило је Министарство здравља Камбоџе.

Власти ове земље одобриле су јутрос путницима да се искрцају, саопштио је бродски оператор "Холанд Америка лајн", чиме је окончана двонедјељна неизвјесност.

У току је организовање чартер летова да би се путницима помогло да се врате кућама, наводи ова компанија у саопштењу.

Оператор додаје да ће искрцавање трајати неколико дана, имајући у виду распоред чартер летова.

Са брода се могло чути одушевљење путника када је брод синоћ коначно пристао у луци.

Премијер Камбоџе Хун Сен лично је поздравио путнике, руковао се са њима и дијелио букете ружа док су силазили са брода и улазили у аутобусе.

Директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус похвалио је Камбоџу као примјер "међународне солидарности" на коју ова организација позива.

Аустралијски здравствени званичници тестирали су данас једног путника на крузеру усидреном у Сиднеју због респираторне болести, што је уплашило друге путнике због могућности избијања коронавируса на броду.

Влада Новог Јужног Велса саопштила је да су здравствени радници, након што се брод компаније Норвежиан Џуел усидрио у луци, предузели рутински преглед путника, преноси Ројтерс и додаје да је брод крстарио око Новог Зеланда.

"Обављена су три рутинска медицинска трансфера од којих ниједан није повезан са респираторном болешћу. Једна особа је тестирана на броду због респираторне болести, а резултати се очекују поподне", саопштило је Министарство здравља.

Нико од путника није боравио у Кини претходних 14 дана, а компанија је саопштила да је након усидрења брод темељно очишћен и дезинфикован.

До сада је од коронавируса умрло 1.383 особа, а заражено је 64.435 широм свијета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана