Kina pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne u borbi protiv virusa korona

Agencije
Kina pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne u borbi protiv virusa korona

MINHEN - Kina je pozvala sve zemlje da se pridruže naporima u borbi protiv novog virusa korona, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Li.


- Virus korona prelazi granice, zbog čega su neohodni ujedinjeni napori međunarodne zajednice. U ovoj borbi za javno zdravlje najvažnije je međusobno razumevanje, poverenje i podrška bez obzira na granice - rekao je Vang nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u Minhenu, prenosi Tas s.
 

Kina razvija terapiju plazmom za oboljele od virusa korona
 

Kina je razvila plazmu za liječenje pacijenata koji su zaraženi novim virusom korona, saopštila je danas Kineska nacionalna grupacija Biotek.

Kompanija je saopštila da su prikupili plazmu od oporavljenih pacijenata za pripremu terapijskih proizvoda, uključujući konvalescentnu plazmu i imuni globulin, prenosi Međunarodni kineski radio.

Nakon strogih testova biološke sigurnosti krvi, testova inaktivacije virusa i antivirusnih aktivnosti, kineski naučnici su uspešno razvili konvalescentnu plazmu za kliničko lečenje i koristili je za lečenje kritično bolesnih pacijenata, naveo je Biotek.

Kako se navodi, kompanija je osnovala tim koji od 20. januara koristiti specijalnu opremu za prikupljanje plazme od oporavljenih pacijenata u Vuhanu.

Trojica kritično bolesnih pacijenata u bolnici u okrugu Đijangkija u Vuhanu primili su tretman plazmom 8. februara, a trenutno se više od 10 kritično bolesnih pacijenata leči na isti način, navodi ta kompanija.

Prema kliničkim rezultatima, 12 do 24 sata nakon što su pacijenti primili tretman, pokazali su poboljšane kliničke simptome, pri čemu su glavni pokazatelji upale bili značajno smanjeni, a neki ključni indeksi, kao što je zasićenost krvi kiseonikom, sveobuhvatno poboljšani.

Putnici sa kruzera koji su proveli dvije sedmice na moru nakon što je pet zemalja odbilo da ih primi zbog straha od novog virusa korona počeli su danas da se iskrcavaju u Kambodži.
Brod "Vesterdam", na kojem je 1.455 putnika i 802 člana posade, pristao je juče u luci grada Sihanukvil u Kambodži. Zvaničnici su se prethodno ukrcali i uzeli uzorke od putnika koji su pokazivali bilo kakve simtome bolesti ili nečega što liči na grip.

Analizama je utvrđeno da niko nije zaražen virusom korona, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kambodže.

Vlasti ove zemlje odobrile su jutros putnicima da se iskrcaju, saopštio je brodski operator "Holand Amerika lajn", čime je okončana dvonedjeljna neizvjesnost.

U toku je organizovanje čarter letova da bi se putnicima pomoglo da se vrate kućama, navodi ova kompanija u saopštenju.

Operator dodaje da će iskrcavanje trajati nekoliko dana, imajući u vidu raspored čarter letova.

Sa broda se moglo čuti oduševljenje putnika kada je brod sinoć konačno pristao u luci.

Premijer Kambodže Hun Sen lično je pozdravio putnike, rukovao se sa njima i dijelio bukete ruža dok su silazili sa broda i ulazili u autobuse.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pohvalio je Kambodžu kao primjer "međunarodne solidarnosti" na koju ova organizacija poziva.

Australijski zdravstveni zvaničnici testirali su danas jednog putnika na kruzeru usidrenom u Sidneju zbog respiratorne bolesti, što je uplašilo druge putnike zbog mogućnosti izbijanja koronavirusa na brodu.

Vlada Novog Južnog Velsa saopštila je da su zdravstveni radnici, nakon što se brod kompanije Norvežian Džuel usidrio u luci, preduzeli rutinski pregled putnika, prenosi Rojters i dodaje da je brod krstario oko Novog Zelanda.

"Obavljena su tri rutinska medicinska transfera od kojih nijedan nije povezan sa respiratornom bolešću. Jedna osoba je testirana na brodu zbog respiratorne bolesti, a rezultati se očekuju popodne", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Niko od putnika nije boravio u Kini prethodnih 14 dana, a kompanija je saopštila da je nakon usidrenja brod temeljno očišćen i dezinfikovan.

Do sada je od koronavirusa umrlo 1.383 osoba, a zaraženo je 64.435 širom svijeta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana