Кина о самиту Г7: Прошли су дани када су мале групе одлучивале о судбини свијета

Срна
Кина о самиту Г7: Прошли су дани када су мале групе одлучивале о судбини свијета

КАРБИС БЕЈ - Кина је данас упозорила лидере Г7 да су одавно прошли дани када су мале групе земаља одлучивале о судбини свијета, узвраћајући ударац најбогатијим свјетским демократијама које су тражиле јединствен став у вези са Пекингом.

-Одавно су прошли дани када је глобалне одлуке диктирала мала група земаља - рекао је портпарол кинеске амбасаде у Лондону и додао да је став Кине да су државе, велике или мале, јаке или слабе, сиромашне или богате, једнаке и да се свјетска питања треба да рјешавају уз консултације свих земаља.

Поновно избијање Кине као водеће глобалне силе сматра се једним од најзначајнијих геополитичких догађаја новијег доба, упоредо са падом Совјетског Савеза 1991. године који је окончан хладни рат.

Г7, чији се лидери састају у југозападној Енглеској, тражио је кохерентан одговор на све већи значај кинеског предсједника Си Ђинпинга послије спектакуларног економског и војног успона Кине у посљедњих 40 година.

Лидери групе - САД, Канада, Британија, Њемачка, Италија, Француска и Јапан - желе да искористе своје окупљање у енглеском приморском љетовалишту Карбис Беј да би „свијету показали да најбогатије демократије могу понудити алтернативу растућем утицају Кине“.

Канадски премијер Џастин Трудо водио је јуче расправу о Кини и позвао лидере да донесу јединствени приступ изазовима које поставља Пекинг.

Г7 планира да понуди земљама у развоју инфраструктурну шему која би могла парирати Сијевој иницијативи „Појаси пут“.

Пекинг је у више наврата узвратио на оно што доживљава као покушаје западних сила да обуздају Кину, уз оцјенуда су многе велике силе и даље захваћене застарјелим империјалним начином размишљања након година понижавања Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана