Кина: Амерички извиђачки авион намјерно упао у кинеску област за обуку у мору

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ - Кинеска војска саопштила је данас да је 26. маја амерички извиђачки авион намјерно упао у кинеску област за обуку и упозорила да је тај потез озбиљно поткопао регионални мир и стабилност.

Током рутинске обуке у Јужном кинеском мору са неколико бродова Ратне морнарице кинеске народноослободилачке војске, један извиђачки авион америчке војске РЦ-135 намјерно је ушао у зону за обуку, навео је портпарол јужне кинеске команде за обуку.

 Портпарол је позвао америчку страну да ефикасно обузда своје снаге на мору и у ваздуху, као и да се стриктно придржава међународног права и релевантних споразума и спречи инциденте, пренио је Ројтерс.

САД су претходно саопштиле да је кинески борбени авион извео "непотребно агресиван" маневар у близини америчког војног авиона изнад Јужног кинеског мора у међународном ваздушном простору.

Америчка војна команда одговорна за Индо-Пацифик саопштила је у уторак да се маневар кинеског авиона Ј-16 догодио прошле седмице и да је приморао амерички авион РЦ-135 да лети кроз турбуленцију, преноси Ројтерс. 

"САД ће наставити да лете, плове и спроводе операције, безбједно и одговорно, гдје год то међународно право дозвољава", наводи се у саопштењу.
  На приказаном снимку се види како кинески борбени авион пролази испред носа америчког авиона РЦ-135, који се тресе због турбуленција, наводи Ројтерс.

Пре тог инцидента, Пекинг је одбио захтјев америчког министра одбране, Лојда Остина, да се састане са министром одбране Кине, Ли Шангфуом, на маргинама међународног форума посвећеног безбједности у Азији "Шангри Ла дијалог", који ће бити отворен у петак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана