Кијев пријети Будимпешти: Могло би нешто да се догоди са нафтоводом "Дружба“

Tanjug
Foto: sputnik

КИЈЕВ - Савјетница украјинског министра енергетике Јелена Зеркаљ изјавила је да Кијев има полугу за притисак на Будимпешту, а то је цијев нафтовода "Дружба“ која иде преко украјинске територије и са којим би, како је рекла, „могло нешто да се деси“.

Зеркаљ сматра да је Мађарска, која се противи увођењу санкција ЕУ на руску нафту, искористила ситуацију у Украјини и да је практично прибјегла уцјењивању ЕУ.

"У рукама Украјине је одлична полуга - нафтовод ''Дружба'' “, рекла је она на Кијевском форму о безбједности и подсјетила да одвојена цијев нафтовода иде у Мађарску и да би с њом "нешто могло да се деси", преноси Спутњик.

"Тако нешто би било умјесно, али у рукама предсједника и владе је да рјешавају политичка питања, да ли заиста желимо да разговарамо са премијером Виктором Орбаном језиком који разуме и који намеће Унији или још нисмо спремни на то", додала је Зеркаљ.

Нафтовод "Дружба" почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнс и потом се рачва на сјеверне и јужне цијеви, пролазећи преко територија Бјелорусије, Украјине, Пољске, Њемачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније.

Нафтовод обезбеђује извоз нафте из Русије у Европу. 

Украјинска цијев је у власништву компаније „Укртранснафта“, а Русија плаћа транзит.

ЕУ је увела пет пакета санкција против Русије, а у припреми је и шести пакет у чијем је доношењу главна тачка спорења ембарго на увоз руске нафте.

Мађарска блокира усвајање шестог пакета санкција уз образложење да ће то негативно утицати на њену економију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана