Kijev prijeti Budimpešti: Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom "Družba“

Tanjug
Foto: sputnik

KIJEV - Savjetnica ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cijev naftovoda "Družba“ koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, „moglo nešto da se desi“.

Zerkalj smatra da je Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribjegla ucjenjivanju EU.

"U rukama Ukrajine je odlična poluga - naftovod ''Družba'' “, rekla je ona na Kijevskom formu o bezbjednosti i podsjetila da odvojena cijev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom "nešto moglo da se desi", prenosi Sputnjik.

"Tako nešto bi bilo umjesno, ali u rukama predsjednika i vlade je da rješavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to", dodala je Zerkalj.

Naftovod "Družba" počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na sjeverne i južne cijevi, prolazeći preko teritorija Bjelorusije, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu. 

Ukrajinska cijev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta“, a Rusija plaća tranzit.

EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije, a u pripremi je i šesti paket u čijem je donošenju glavna tačka sporenja embargo na uvoz ruske nafte.

Mađarska blokira usvajanje šestog paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na njenu ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana