Захарова: Запад “распирује” нуклеарни рат

ГС/Агенције
Foto: ГС

КИЈЕВ, МОСКВА- Рат у Украјини улази у 225. дан. У Херсону и Запорожју се настављају борбе. Украјинске снаге тврде да напредују и заузимају све више мјеста на југу. Москва поручује да прегрупише снаге у Херсону, да је зауставила напредовање украјинских снага и да се оне повлаче из Артјомовска. Додатни опрез у НАТО-у након нових Путинових потеза. Пентагон шаље нову помоћ Кијеву.

22.00 Захарова: Запад “распирује” нуклеарни рат

Портпарол руског министарства иностраних послова Марија Захарова упозорила је данас да Запад “распирује” нуклеарни рат и да би украјински предсjедник Володимир Зеленски могао да буде искоришћен да уништи планету.

Захарова је прокоментарисала на Телеграму позив Зеленског НАТО-у да предузме превентивне нападе на Русију.

“Сви људи на планети морали би да схвате да је Зеленски марионета, неуравнотежена личност у рукама оних који могу да униште планету”, указала је Захарова, преноси ТАС С.

19.30-ЕУ уводи забрану за бродове са руском нафтом по вишој цијени

ЕУ ће забранити одржавање и осигуравање бродова трећих земаља који превозе руску нафту купљену по цијени вишој од лимитиране, објављено је данас у Службеном гласниу ЕУ.

У случају да брод под затавом неке треће земље транспортује руску сирову нафту или деривате купљене по цијени вишој од лимитиране, том броду треба онемогућити техничку подршку, поправке у случају квара, финансирање или финансијску подршку, укључујући осигурање, наводи се у Службеном гласнику ЕУ, прениео је ТА С.

8.54- Администрацја Енергодара: Украјинске снаге гранатирале подручје НЕ Запорожје

Украјинске снаге отвориле су данас ватру у близини Енергодара, са више од 20 гранатирања регистрованих у индустријској зони и подручју нуклеарне електране Запорожје, саопштила је градска војно-цивилна администрација за ТАСС.

Украјинске снаге су у нападима користиле америчке хаубице 155 милиметара, навела је градска администрација у Енергодару.

Није било људских жртава у нападима, а штета се процјењује.

Најмање двије особе погинуле су претходне ноћи у руском гранатирању украјинског града Запорожја, саопштио је на Телеграму регионални начелник Олександр Старух.

Он је рекао и да је најмање пет особа под рушевинама и да се наставља акција спасавања.

Старух је изјавио да је у гранатирању града Запорожја уништено неколико стамбених зграда и да је дошло до пожара, као и да спасиоци извлаче људе из рушевина.

Запорожје је један од четири украјинска региона које је присајединила Русија, након организованог референдума, за који Кијев и савезници кажу није у складу са међународним правом и да га никада неће прихватити.

18.30 - Зеленски:Украјина би могла да престане да снабдијева Европу струјом

Предсједник Украјине Володимир Зеленски упозорио је данас да би та земља ускоро могла да престане да испоручује струју Европи.

Зеленски је рекао да Украјина снабијдева Европу јефтином струјом, али да ће „у једном тренутку“ то престати да ради да би пребродила зиму, пренео је ТАС С.

-Нећемо имати довољно (струје) да загријемо своје домове. А то вријеме се приближава - рекао је Зеленски у видео обраћању аустралијским званичницима, политиколозима и стручњацима на догађају чији је домаћин био аустралијски Институт Лови.

-Стално причамо о ризику од нестанка струје - истакао је он.

Зеленски је 16. марта рекао да је Украјина завршила интеграцију свог енергетског система са европским.

Он је 29. априла казао да жели да тргује украјинском струјом за природни гас.

Зеленски је навео да Украјина производи велику количину електричне енергије, тако да би Кијев могао да продаје струју по ниским цијенама.

Овог лета Зеленски је упозорио да ће Украјина морати да издржи најтежу зиму у историји земље и навео да је планирао да заустави извоз гаса и угља.

Извршни директор Нафтогаса Јуриј Витренко рекао је да ће температура у становима бити 17-18 степени Целзијусових, што је четири степена испод стандарда и савјетовао људе да се опреме залихама ћебади и топлом одећом.

18.30 - ИАЕА:Сматрамо НЕ Запорожје украјинским објектом

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је данас у Кијеву да та агенција сматра нуклеарну електрану Запорожје украјинским објектом, преноси Ројтерс.

Нуклеарна електрана Запорожје налази се у граду Енергодар и под контролом је руских снага од марта.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је јуче указ којим је дао инструкције да се нуклеарка Запорожје стави под власништво Русије.

ИАЕА је раније саопштила да ће Гроси ове недеље разговарати у Москви и Кијеву о стварању заштитне зоне око нуклеарне електране Запорожје.

18.05- ЕУ санкционисала 30 физичких и седам правних лица

Европска унија је увела санкције против 30 руских физичких и седам правних лица, пише у Службеном листу ЕУ.

-С обзиром на озбиљност ситуације, Савјет ЕУ сматра да 30 лица и седам субјеката, одговорних за радње које нарушавају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, треба додати на листу лица, субјеката и органа који подлежу рестриктивним мерама -наводи се у документу, пренио је ТАС С.

Руски пјевачи и музичари Јулија Чичерина, Николај Расторгујев и Олег Газманов додати су на листу санкционисаних, заједно са компанијама „Иркут“ и „Дегтјарјев“, навела је агенција.

18.02- Русија уложила прелиминарне приговоре на тужбу за геноцид

Русија је уложила прелиминарне приговоре на тужбу за геноцид, коју је против ње поднијела Украјина у Међународном суду правде у Хагу, саопштено је данас из тог суда.

У највишем суду Уједињених нација за спорове између држава, стране могу да уложе прелиминарне приговоре уколико сматрају да суд није надлежан у том предмету, наводи агенција Ројтерс.

У писму суду Уједињених нација у марту, Москва је тврдила да МСП нема надлежност, јер конвенција о геноциду не регулише употребу силе између држава.

Подношење захтјева означава промјену у ставу Москве према случају МСП, Русија је сада у контакту са судом, док је раније прескакала рочишта и није поднијела документе директно суду, наводи британска агенција.

Украјина је поднијела тужбу Међународном суду правде убрзо након што је Русија започела војну операцију 24. фебруара у тој земљј, рекавши да је образложење Москве, да је радила на спречавању геноцида на истоку Украјине, неосновано.
 

17.50 - Објављен нови пакет санкција против Русије

Европска унија (ЕУ) званично је објавила нови пакет санкција против Русије, које ће ступити на снагу сутра, наводи се у документу објављеном у Службеном гласнику европског блока.

-Ова регулатива ступиће на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику ЕУ -наводи се у саопштењу.

На "Твитер" налогу Европске комисије данас је објављено да нови пакет санкција означава почетак спровођења споразума Групе седам (Г7) у оквиру ЕУ у вези са извозом руске нафте.

У одвојеној објави наводи се да ће ново ограничење цијене нафте смањити приходе Русије и да ће глобална тржишта енергетике тако остати стабилна.

Осим тога, наглашена је и забрана грађанима ЕУ да врше функције у управама руских државних фирми, како Москва не би имала користи од "европског знања и експертизе".

На интернет страници наводи се да је међу санкционисаним појединцима политички аналитичар Александар Дугин.

17.40 - Украјина: Под нашом контролом 400 квадратних километара у регији Херсон

Наталија Гумењук, шефица прес-службе Јужних одбрамбених снага Украјине, објавила је да је украјинска војска поновно преузела контролу над 400 квадратних километара у регији Херсон, јавља Анадолија.

-Да, наши успјеси су прилично увјерљиви. Више од 400 квадратних километара Херсонске области ослобођено је од окупатора и ми напредујемо - поручила је Гумењук.

13:55 Шведска полиција сумња на "велику саботажу"

Истрага на мјесту оштећења гасовода "Сјеверни ток један" и "Сјеверни ток два" учврстила је сумње на "велику саботажу", саопштила је данас шведска полиција.
"Након завршетка истраге на лицу мјеста, Шведска безбједносна служба може да закључи да су се догодиле детонације на `Сјеверном току један` и `Сјеверном току два` у шведској економској зони, које су нанијеле велику штету гасоводима", наводи се у саопштењу.

У објави се додаје да је на тој локацији заплијењен одређени материјал који ће сада бити анализиран.

Ово подручје више није под блокадом, одвојено је саопштило шведско тужилаштво.

Власти Шведске и Данске истражују четири цирења гаса из поменутих гасоовда у ексклузивним економским зонама ових земаља у Балтичком мору. 

13:21 Осми пакет санкција Москви ступио на снагу

Осми пакет европских санкција Русији ступио је данас на снагу, након што је постигнут договор у ЕУ о његовом увођењу.
На "Твитер" налогу Европске комисије данас је објављено да нови пакет санкција означава почетак спровођења споразума Групе седам /Г7/ у оквиру ЕУ у вези са извозом руске нафте.

У одвојеној објави наводи се да ће ново ограничење цијене нафте смањити приходе Русије и да ће глобална тржишта енергетике тако остати стабилна.

Осим тога, наглашена је и забрана грађанима ЕУ да врше функције у управама руских државних фирми, како Москва не би имала користи од "европског знања и експертизе".

Онлајн лист "ЕУ обсервер" објавио је јуче да ће данас ступити на снагу нове санкције.

На интернет страници наводи се да је међу санкционисаним појединцима политички аналитичар Александар Дугин.

"ЕУ обсервер" додаје да се група компанија које се баве рударењем дијаманата "Алроса", за коју је Европска комисија првобитно предложила санкције, није нашла на званичном списку санкционисаних правних лица.

Чешко Предсједништво Европског савјета саопштило је раније да је одбор сталних представника влада земаља ЕУ постигао политички договор о новим санкцијама Москви због присаједињења нових територија Руској Федерацији.

У објави на "Твитеру" прецизирано је да нове санкције укључују забрану превоза нафте у треће земље по цијени изнад уведеног ограничења, као и забрану проширеног извоза робе.

"Пакет садржи забрану поморског транспорта руске нафте у треће земље изнад ограничене цијене, забрану повезаних услуга, као и извоза, између осталог, производа од челика, дрвене каше, папира, машина и уређаја, хемикалија, пластике и цигарета", наглашено је на друштвеној мрежи.

У новом пакету санкција забрањено је и пружање информатичких, инжењерских и правних услуга руским правним лицима, као и даљи извоз технике.

Према објави на "Твитеру", уведено је и проширење режима санкција за Херсонску и Запорошку области, као и нови критеријум за избјегавање санкција и нови списак санкционисаних ентитета. 

11:30 Медведев: Русија се не бори против Украјине, Кијев је само инструмент Запада

 Русија се не бори против Украјине, која је само инструмент, циљеви САД и Запада су уништавање Русије уз слабљење других земаља, изјавио је замјеник предсједавајућег Савjета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

- Желим да нагласим да се ми не боримо против Украјине, циљеви такозваног глобалног Запада у лику САД и њених главних присталица су врло јасни: уништавање Русије уз слабљење других земаља, укључујући и Европске земље - рекао је он.

Медведев је објаснио да је Украјина технички инструмент, а њени грађани потрошни материјал.

12:20 Захарова: Кијев се свети цивилима због референдума

Кијев се свети цивилима у новим руским областима због њихове одлуке да се придруже Русији, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је, међутим, нагласила да ће се наставити ослобађање тих територија, пренио је ТАСС.

"Нацистички милитанти се отворено свете цивилима због савјесног избора који су направили када се ради о томе с ким желе да буду. Ослобађање ових територија ће се наставити, тамо се тренутно обнавља оштећена инфраструктура и живот се враћа у нормалу", рекла је Захарова.

11:24 ЕУ усвојила осми пакет санкција против Русије

Европска унија усвојила је осми пакет санкција против Русије који укључује ограничење цијена нафте, саопштила је Европска комисија.

Нови пакет антируских санкција укључује економске мјере и персонална ограничења.

У новом пакету санкција ЕУ успоставља основу за одређивање горње границе цијене руске нафте за њен транспорт морем.

Санкције ЕУ предвиђају забрану превоза нафте из Русије морским путем по цијени изнад утврђеног ограничења од децембра, а нафтних деривата – од фебруара.

ЕУ у новом пакету санкција забрањује увоз руске робе у вриједности од седам милијарди евра.

Забрањује се извоз угља, електронских компоненти за оружје, техничких дијелова за авијацију и хемикалија у Русију.

ЕУ забрањује грађанима земаља чланица ЕУ да заузимају руководеће функције у руским државним предузећима.

Јуче је саопштено да су стални представници земаља-чланица Европске уније усагласили нови пакет санкција против Русије.

11:02 Бретон: Кијев не може у Алијансу док трају сукоби

Украјина се не може учланити у НАТО док трају сукоби у тој земљи, изјавио је европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон.
"Украјински предсједник Владимир Зеленски питао је за чланство у НАТО-у, али већ знате да држава, да би ушла у Алијансу, не смије бити у рату. Украјина је земља у рату и стога је евидентно да је то тренутно немогуће", рекао је Бретон за телевизију БФМ.

Он је ситуацију описао као "политички демарш" и истакао да је захтјев Зеленског "симболичан".

Зеленски је крајем прошлог мјесеца потписао захтјев за учлањење у НАТО по убрзаном поступку. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг одбио је да одговори на директно питање да ли ће НАТО подржати захтјев, подсјећа ТАСС.

10:52 Маск: У источним регионима људи већином преферирају Русију

Милијардер Илон Маск објавио је на свом "Твитер" налогу поруку да већина становника на истоку Украјине преферира - Русију.
Он наводи да се мора уважавати и воља људи у тим регионима.

Већина Украјинаца желе да буду дио Украјине, али неки источни региони са доминантним бројем Руса преферирају Русију, истиче Маск.

Маск је на овај начин одговорио америчком сенатору Линдсију Грејему, који га је критиковао због помињања мировног плана за Украјину.

Масков план предвиђа да Крим остане дио Русије, да се, за разлику од Луганске и Доњецке републике, уз присуство УН, понове референдуми у Запорожју и Херсону и да снабдијевање кримске регије водом буде загарантовано, преное РИА Новости.

09:26 Кијев: Руси дроновима камиказама напали области Одесе и Николајева

Оперативна команда украјинске војске "Југ" саопштила је да су током јучерашњег дана руске снаге дроновима камиказама напале Николајевску и област Одесе, преноси Укринформ.

Према тврдњама јужне војне команде, снаге ПВО према прелиминарним подацима обориле су шест беспилотних летјелица.

09:24 Проруске власти: У гранатирању Доњецке области убијена три цивила

Украјинске оружане снаге гранатирале су Доњецку област 57 пута у посљедња 24 сата, а у нападима су убијена три цивила и рањено шесторо, саопштиле су проруске власти те области.

У саопштењу се наводи да украјинске снаге користе ракете и артиљерију, укључујући НАТО пројектиле калибра 155 мм, као и минобацаче и ракетне бацаче, а да су на ову област испаљене укупно 254 гранате.

Наведено је да се под украјинском ватром нашло десет насеља и да је оштећено 12 кућа и пет објеката цивилне инфраструктуре, преноси Тас.

07:57 Кијев: Двије особе страдале у гранатирању града Запорожје

Најмање двије особе страдале су током ноћи у руском грантирању града Запорожје, саопштио је на Телеграму регионални начелник Олександр Старух.

Додао је и да је најмање пет особа под рушевинама, као и да се наставља акција спасавања.

Старух је раније изјавио да је у гранатирању града Запорожја уништено неколико стамбених зграда, те да је дошло до пожара, као и да спасиоци извлаче људе из рушевина.

06:31 Гранатиран град Запорожје, спасиоци извлаче људе из рушевина

Регионални начелник Олександр Старух рекао је да је у синоћњем гранатирању града Запорожја уништено неколико стамбених зграда, дошло је до пожара, а има и повријеђених.

"Као резултат неријатељских напада, у граду су избили пожари. Могуће је да има жртава. Спасиоци већ извлаче људе из рушевина", навео је начелник у објави на Телеграму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана