Калин: Не би било добро да Турска буде рестриктивна према Русији

Танјуг
Foto: Aгенције

ИСТАНБУЛ - Турска мора да одржи деликатну дипломатску равнотежу након руске инвазије на Украјину како би и даље била у позицији да помогне у коначном окончању рата путем преговора, рекао је данас Ибрахим Калин, портпарол председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Калин, који је и Ердоганов главни спољнополитички савјетник, рекао је за Ројтерс да, иако је Анкара критиковала инвазију Москве 24. фебруара и акције на бојном пољу, не би било добро да заузме рестриктиван став против Русије, преноси Ројтерс.

Турска, чланица НАТО и црноморски сусјед зараћених држава, има добре везе са обе земље и противила се западним санкцијама Москви.

Ипак, Анкара је снабдјела Кијев беспилотним летилицама и блокирала је пролаз неких руских војних бродова који су се упутили у Црно море, али је била и домаћин разговора између руског и украјинског министра спољних послова и одвојено између њихових тимова.

"Ми смо се од почетка противили овом рату, али потребан им је неко, партнер од повјерења, преговарач, модератор - неко ко може да помогне да се одрже разговори и са руском страном, и са украјинском страном, али и да се одржава контакт са Москвом.

Мислим да је заиста у заједничком интересу да сви задрже избалансирану позицију", поручио је Калин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана