Kalin: Ne bi bilo dobro da Turska bude restriktivna prema Rusiji

Tanjug
Foto: Agencije

ISTANBUL - Turska mora da održi delikatnu diplomatsku ravnotežu nakon ruske invazije na Ukrajinu kako bi i dalje bila u poziciji da pomogne u konačnom okončanju rata putem pregovora, rekao je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Kalin, koji je i Erdoganov glavni spoljnopolitički savjetnik, rekao je za Rojters da, iako je Ankara kritikovala invaziju Moskve 24. februara i akcije na bojnom polju, ne bi bilo dobro da zauzme restriktivan stav protiv Rusije, prenosi Rojters.

Turska, članica NATO i crnomorski susjed zaraćenih država, ima dobre veze sa obe zemlje i protivila se zapadnim sankcijama Moskvi.

Ipak, Ankara je snabdjela Kijev bespilotnim letilicama i blokirala je prolaz nekih ruskih vojnih brodova koji su se uputili u Crno more, ali je bila i domaćin razgovora između ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova i odvojeno između njihovih timova.

"Mi smo se od početka protivili ovom ratu, ali potreban im je neko, partner od povjerenja, pregovarač, moderator - neko ko može da pomogne da se održe razgovori i sa ruskom stranom, i sa ukrajinskom stranom, ali i da se održava kontakt sa Moskvom.

Mislim da je zaista u zajedničkom interesu da svi zadrže izbalansiranu poziciju", poručio je Kalin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana