Како данас живи беба рођена испод рушевина у Сирији

ГС
Како данас живи беба рођена испод рушевина у Сирији

АЛЕПО- Снажан земљотрес који је 6. фебрууара погодио Турску и Сирију изазвао је бројна разарања као и велики број жртава. Ипак, у смртоносном земљотресу, живот је нашао свој пут. Док су се зграде рушиле као куле од карата, на свијет је дошла једна девојчица, пркосећи катастрофи и паклу који се одвијао око ње.

Њена цијела породица је погинула када им се након земљотреса срушила кућа. Њу су рођаци и комшије пронашли док је испод рушевина пупчаном врпцом била везана за своју мајку.

Када је извучена из рушевина она је одмах пребачена у болницу, гдје су јој љекари дали име Аја, што у преводу са арапског значи "чудо" и "дар од Бога". Након што се опоравила у болници, њу је усвојила тетка, која је одлучила да јој промијени име и назове је Афра по њеној мајци.

Афра је у међувремену напунила 40 дана и сада живи са својом новом породицом. Њена 31-годишња тетка по оцу Хала, тетак и њихова дјеца сада заједно брину о малој Афри и тренутно живе у шатору у једном сиријском кампу, будући да је и њихова кућа уништена током земљотреса.

Породицу су у шатору посетили новинари Ал Џазире на дан када је мала Афра напунила 40 дана.

Халин муж Халил присјетио се да је кобног дана био будан када је земљотрес погодио дио земље у ком они живе. Њима је тог дана у посети био његов 26- годишњи зет, коме је он након вечере предложио да остане и преспава код њих.

Када је осјетио први земљотрес каже да је чуо гласан звук. Одмах му је било јасно да се кућа његових рођака срушила. Када је истрчао напоље његови страхови су се обистинили. Почео је да копа прво рукама, а затим и алатом који му је позајмио пријатељ. У једном тренутку неко је дошао до њега и рекао му да су пронашли тијело жене и да пође са њима како би покушао да је идентификује.

Препознао је рођаку, а онда је испод рушевина чуо звукове. Прво је помислио да је његова друга рођака жива, а онда је схватио да је у питању бебин плач.

Убрзо су успјели да помјере дио рушевина и дођу то бебе која је пупчаном врпцом била везана за мајку, која на жалост није била жива.

Халил је држао бебу у рукама, док је друга особа отрчала по нож и пресјекла пупчану врпцу.

-Тада сам већ знао да нико други од њене породице није жив и одмах сам узео бебу и с њом отишао у војну болницу како бих покушао макар њу да спасем. Моја жена је тада била у поодмаклој трудноћи, породила се два дана касније. Због трудноће није могла да пође са мном, па је умјесто ње кренула наша комшиница - присјећа се он.

Он каже да су им у болници рекли да беба изгледа добро и да је потребно да пронађу жену која би могла да је доји.

-Отишли смо у град Африн гдје је у болници имала љекара који је сво вријеме бринуо о њој. Тамо су водили рачуна о њој док није изашла из болнице - казао је Халил.

Тетка Хала испричала је у каквом је стању била Афра по доласку у болницу.

-Имала је три поломљена ребра и прашину у плућима јер је рођена испод рушевина. Водимо је на редовне контроле у болницу, али се генерално добро осјећа. Ја дојим обе дјевојчице. Никада не бих одустала од Афре. Она је моја братаница, она је моја крв. Многи су хтјели да је усвоје, али ми то нисмо допустили. Бринућемо о њој као да је наше дијете - казала је Хала.

Халил је сагласан са женом и каже да је никада неће одвајати од своје дјеце.

-Много сам волио наше рођаке. Бринућемо о њиховој ћерки као да је наша. Разговарао сам са њеном другом бабом и дедом и они су нам дали благослов да је усвојимо - казао је Африн тетак.

У шатору у ком сада живе сви воде рачуна о дјевојчици, а недавно је поново била у болници јер је имала проблеме са дисањем.

-Била сам срећна када су моји родитељи довели Афру кући. Она је моја рођака - рекла је Халина и Халилова осмогодишња ћерка Доа.

Каже да јој недостају и други рођаци, Африна старија браћа и сестре који су погинули испод рушевина.

-Када бих могла да бирам која ми је беба омиљена изабрала бих Афру, она ми је успомена на ујака - рекла је Доа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана