Kako danas živi beba rođena ispod ruševina u Siriji

GS
Kako danas živi beba rođena ispod ruševina u Siriji

ALEPO- Snažan zemljotres koji je 6. februuara pogodio Tursku i Siriju izazvao je brojna razaranja kao i veliki broj žrtava. Ipak, u smrtonosnom zemljotresu, život je našao svoj put. Dok su se zgrade rušile kao kule od karata, na svijet je došla jedna devojčica, prkoseći katastrofi i paklu koji se odvijao oko nje.

Njena cijela porodica je poginula kada im se nakon zemljotresa srušila kuća. Nju su rođaci i komšije pronašli dok je ispod ruševina pupčanom vrpcom bila vezana za svoju majku.

Kada je izvučena iz ruševina ona je odmah prebačena u bolnicu, gdje su joj ljekari dali ime Aja, što u prevodu sa arapskog znači "čudo" i "dar od Boga". Nakon što se oporavila u bolnici, nju je usvojila tetka, koja je odlučila da joj promijeni ime i nazove je Afra po njenoj majci.

Afra je u međuvremenu napunila 40 dana i sada živi sa svojom novom porodicom. Njena 31-godišnja tetka po ocu Hala, tetak i njihova djeca sada zajedno brinu o maloj Afri i trenutno žive u šatoru u jednom sirijskom kampu, budući da je i njihova kuća uništena tokom zemljotresa.

Porodicu su u šatoru posetili novinari Al Džazire na dan kada je mala Afra napunila 40 dana.

Halin muž Halil prisjetio se da je kobnog dana bio budan kada je zemljotres pogodio dio zemlje u kom oni žive. Njima je tog dana u poseti bio njegov 26- godišnji zet, kome je on nakon večere predložio da ostane i prespava kod njih.

Kada je osjetio prvi zemljotres kaže da je čuo glasan zvuk. Odmah mu je bilo jasno da se kuća njegovih rođaka srušila. Kada je istrčao napolje njegovi strahovi su se obistinili. Počeo je da kopa prvo rukama, a zatim i alatom koji mu je pozajmio prijatelj. U jednom trenutku neko je došao do njega i rekao mu da su pronašli tijelo žene i da pođe sa njima kako bi pokušao da je identifikuje.

Prepoznao je rođaku, a onda je ispod ruševina čuo zvukove. Prvo je pomislio da je njegova druga rođaka živa, a onda je shvatio da je u pitanju bebin plač.

Ubrzo su uspjeli da pomjere dio ruševina i dođu to bebe koja je pupčanom vrpcom bila vezana za majku, koja na žalost nije bila živa.

Halil je držao bebu u rukama, dok je druga osoba otrčala po nož i presjekla pupčanu vrpcu.

-Tada sam već znao da niko drugi od njene porodice nije živ i odmah sam uzeo bebu i s njom otišao u vojnu bolnicu kako bih pokušao makar nju da spasem. Moja žena je tada bila u poodmakloj trudnoći, porodila se dva dana kasnije. Zbog trudnoće nije mogla da pođe sa mnom, pa je umjesto nje krenula naša komšinica - prisjeća se on.

On kaže da su im u bolnici rekli da beba izgleda dobro i da je potrebno da pronađu ženu koja bi mogla da je doji.

-Otišli smo u grad Afrin gdje je u bolnici imala ljekara koji je svo vrijeme brinuo o njoj. Tamo su vodili računa o njoj dok nije izašla iz bolnice - kazao je Halil.

Tetka Hala ispričala je u kakvom je stanju bila Afra po dolasku u bolnicu.

-Imala je tri polomljena rebra i prašinu u plućima jer je rođena ispod ruševina. Vodimo je na redovne kontrole u bolnicu, ali se generalno dobro osjeća. Ja dojim obe djevojčice. Nikada ne bih odustala od Afre. Ona je moja bratanica, ona je moja krv. Mnogi su htjeli da je usvoje, ali mi to nismo dopustili. Brinućemo o njoj kao da je naše dijete - kazala je Hala.

Halil je saglasan sa ženom i kaže da je nikada neće odvajati od svoje djece.

-Mnogo sam volio naše rođake. Brinućemo o njihovoj ćerki kao da je naša. Razgovarao sam sa njenom drugom babom i dedom i oni su nam dali blagoslov da je usvojimo - kazao je Afrin tetak.

U šatoru u kom sada žive svi vode računa o djevojčici, a nedavno je ponovo bila u bolnici jer je imala probleme sa disanjem.

-Bila sam srećna kada su moji roditelji doveli Afru kući. Ona je moja rođaka - rekla je Halina i Halilova osmogodišnja ćerka Doa.

Kaže da joj nedostaju i drugi rođaci, Afrina starija braća i sestre koji su poginuli ispod ruševina.

-Kada bih mogla da biram koja mi je beba omiljena izabrala bih Afru, ona mi je uspomena na ujaka - rekla je Doa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana