Јужна Кореја: Пјонгјанг би могао да укине међукорејски основни споразум

Танјуг
Јужна Кореја: Пјонгјанг би могао да укине међукорејски основни споразум

СЕУЛ - Сјеверна Кореја би могла да укине Међукорејски основни споразум потписан 1991. године, на свом сљедећем скупштинском састанку, пошто је њен лидер Ким Џонг-ун дефинисао Јужну  Кореју као "главног непријатеља" Сјевера, саопштило је данас Министарство за уједињење у Сеулу.

Сјеверна Кореја би могла да сазове још један скупштински састанак да ревидира устав земље према 14. Врховној народној скупштини (СПА), док одлаже изборе нових посланика, према ријечима службеника у министарству надлежном за међукорејске послове.

СПА је највиши орган државне власти према Уставу Северне Кореје, али ово тијело, како тврди Јонхап, заправо само верификује одлуке владајуће Радничке партије.

На састанку СПА у јануару, лидер Сјевера је позвао на ревидирање Устава да би се Јужна Кореја дефинисала као "непромјенљиви главни непријатељ“ и кодификује посвећеност "потпуној окупацији” територије Јужне Кореје у случају рата.

Сјевер је одржао изборе за бирање посланика у 14. СПА за петогодишњи мандат у марту 2019, али распоред за избор нових посланика није јавно објављен.

-Сјеверна Кореја је укинула међукорејску економску сарадњу споразума прошлог мјесеца. На сљедећем састанку СПА земља би могла да укине међукорејске споразуме на политичком и војном пољу, као што је Основни споразум Јужне и Сјеверне Кореје - упозорио је јужнокорејски званичник у Министарству за уједињење.

Према основном споразуму потписаном 1991, међукорејске везе биле су означене као "посебан однос” условно формиран као процес са циљем поновног уједињења, а не као међудржавни односи, преноси Јонхап.

На партијском састанку на крају године, лидер Сјевера је дефинисао међукорејске везе као односе између "двије непријатељске државе“ и заклео се да неће сматрати југ као пандан за помирење и уједињење.

Што се тиче уставне ревизије, јужнокорејска агенција наводи да је вјероватно да ће Сјеверна Кореја уклонити клаузуле везане за уједињење и да се покушати да поново одреди територијалне границе земље, уз додавање клаузула које се односе на уједињење силом, додао је званичник министарства.

На сљедећем састанку СПА, Север би такође могао да саопшти организациону реконструкцију Министарства спољних послова и кадрова у покушају да преузме међукорејске послове.

Јонхап напомиње да би Сјеверна Кореја могла да калкулише када да одржи састанак СПА  узимајући у обзир политички распоред Јужне Кореје, укључујући опште изборе 10. априла и отварање нове сједнице парламента крајем маја, наводи министарство.

У међувремену, Сјеверна Кореја је уклонила таблу са Тонгилгак павиљона (павиљон уједињења) у селу Панмунџом, док повећава напоре да се уклоне референце о уједињењу, саопштило је јужнокорејско министарство.

Такође, Пјонгјанг је избрисао слику Корејског полуострва са своје главне веб странице и избацио фразу која симболизује уједињену Кореју из стихова своје државне химне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана