Јункер поручио фон дер Лајен: Није вам потребна Мелони

Танјуг
Јункер поручио фон дер Лајен: Није вам потребна Мелони

БРИСЕЛ - Бивши предсjедник Европске комисије Жан-Клод Јункер поручио је својој насљедници на тој функцији Урсули фон дер Лајен да проевропској коалицији није потребна подршка Браће Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони и да ће маргина проевропске коалиције од 40 мјеста у новом Европском парламенту “бити довољна” да гарантује поновни избор фон дер Лајен за предсједницу извршне власти ЕУ.

Он је у интервјуу за италијанску Стампу рекао да већину не би требало проширити на странке екстремне деснице, преноси Политико.

“Увјерен сам чињеницом да у Европском парламенту још увијек постоји проевропска већина са центристичким снагама, али и даље сам забринут и узнемирен успоном крајње деснице. То је добро утврђен феномен, али представља опасност за Европску унију јер угрожава дух солидарности који би требало да карактерише дјеловање ЕУ”, рекао је Јункер, који је водио ЕК од 2014. до 2019. године.  
Фон дер Лајен је потребан глас 361 посланика у Европском парламенту да јој одобри други мандат на челу Комисије, а коалиција центристичких група која ју је изабрала последњи пут, њена ЕПП, социјалисти и демократе лијевог центра (С&Д) и либерални Обновимо Европу, освојила је скоро 400 мјеста.

Ако не успије да добије довољно гласова од три највеће групе да прође, она се суочава са избором - да потражити подршку од Зелених, који желе климатске гаранције, тврдо десничарске партије италијанске премијерке Мелони или да уради обоје.

О избору за новог предсједника Европске комисије гласаће се највероватније 18. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана