Јерменија: Више од 50.000 људи избјегло из Нагорно-Карабаха

Tanjug
Foto: F24

ЈЕРЕВАН - Више од 50.000 људи избегло је из Нгорно-Карабаха у Јерменију од 24. септембра, рекла је данас новинарима секретарка за штампу јерменског премијера Назели Багдасаријан.

"До сада је преко моста Хакари прешло 50.243 људи. Око 5.700 људи користило је привремени смештај који је обезбедила држава", навела је Багдасарјан, пренијела је агенција РИА Новости.
    
Мост се налази у коридору Лачин, гдjе функционише контролни пункт Лачин - једини контролни пункт на јерменско-азербејџанској граници.     
    
Према званичном Јеревану, у Нагорно-Карабаху је прије посљедњег заоштравања односа живело 120.000 људи.
    
Азербејџан је 19. септембра покренуо војну операцију у Нгорно-Карабаху, назвавши је "антитерористичким мјерама локалне природе" за обнављање уставног поретка у региону. 
    
Јереван је ове акције окарактерисао као агресију, рекавши да у Нагорно-Карабаху нема јерменских јединица. 
    
Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, постигнут је споразум о прекиду ватре, а међу условима примирја је посебно истакнуто разоружање јерменских формација.
    
У азербејџанском граду Јевлаху 21. септембра одржан је састанак представника Карабашких Јермена са делегацијом Азербејџана, посвећен интеграцији региона у Азербејџан. 
    
Министарству одбране Русије они су 22. септембра саопштили да су оружане формације Нагорно-Карабаха почеле да предају наоружање и војну опрему под контролом руских мировних снага.
    
Истог дана, помоћник председника Азербејџана Хикмет Хаџијев рекао је да ће интеграција Карабашких Јермена у економски, политички и друштвени живот Азербејџана бити тешка и да се мора припремити на то да ће неки одлучити да оду. 
    
Предсједник Азербејџана Илхам Алијев је на састанку са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом 25. септембра изразио увјерење да ће процес реинтеграције бити успјешан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана