Јапан на удару олује “Мавар”,савјетована евакуација за више од милион људи

Танјуг
Јапан на удару олује “Мавар”,савјетована евакуација за више од милион људи

ТОКИО - Дијелове Јапана погодила је данас тропска олуја “Мавар”, а власти су савјетовале више од милион људи да се евакуишу, иако нема извјештаја о повријеђенима.

 “Мавар”, који је направио хаос на острву Гвам у западном Пацифику раније ове седмице, сада је ослабљен на снагу тропске олује са снаге супер тајфуна, пренио је Ројтерс.

Власти су савјетовале готово 1,3 милиона људи широм Јапана да се евакуишу, укључујући највећи број у областима западног Хоншуа, као што је префектура Вакајама, саопштила је Агенција за управљање пожарима и катастрофама.

Нешто више од 300 летова отказано је данас, као и 52 трајекта и неколико жељезничких линија, саопштило је јапанско министарство саобраћаја.

За сада није било извјештаја о поплавама или клизиштима, али је издато упозорења за поплаве и клизишта за западни дио земље, дијелове острва Шикоку и Хоншу, са прогнозама од 350 милиметара кише по квадратном метру у дијеловима западног Хоншуа за 24 сата до суботе ујутру.

Слични временски услови изазвали су поплаве и клизишта у прошлости, посебно у љето 2018. године када је више од 200 људи погинуло у западном Јапану.

Јапанска метеоролошка агенција саопштила је у четвртак да је ово прољеће најтоплије од почетка вођења евиденције 1898. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана