Јагма за маскама у свијету претворила тржиште у „Дивљи запад“

Танјуг
Јагма за маскама у свијету претворила тржиште у „Дивљи запад“

БЕРЛИН - Глобална јагма за заштитним маскама неопходним у сузбијању епидемије корона вируса претворила је тржиште у "Дивљи запад" гдје су Сједињене Америчке Државе често спремне да понуде више него купци који су већ потписали уговоре, кажу званичници од Европе до Сјеверне и Јужне Америке, пише Ројтерс.

Високи званичници у Француској и Немачкој тврде да САД плаћају Кини, произвођачу број један у свијету, далеко преко тржишне цене за маске, а повремено добијају уговоре вишим понудама чак и кад европски купци верују да је договор постигнут, а сличне тврдње стижу и из Бразила.

- Новац је небитан. Они плаћају сваку цијену зато што су очајни - рекао је један високи званичник немачке владајуће Демохришћанске уније за Ројтерс.

Извор из њемачке владе потврдио је да Американци трче носећи велики новац.

Од избијања пандемије, владе широм свијета покушавају да повећају залихе маски за медицинаре и општу популацију.

Сада када је број обољелих у свету прешао милион, а епидемија букнула у САД, надметање за драгоцјене залихе се још више интензивирало.

- Поруџбина од 200.000 маски за Њемачку коју је урадила мултинационална компанија 3М са сједиштем у САД и производњом у Кини "конфискована" је у Бангкоку. Чак и у доба глобалних криза не треба користити методе Дивљег запада - рекао је министар унутрашњих послова у Берлину Андреас Гајзел, окарактерисавши случај као "чин савременог пиратства".

И премијер Баварске Маркус Зедер описао је тржиште медицинске опреме као "Дивљи запад".

Такође, министар здравља Бразила Луиз Енрике Мандета рекао је ове недеље да је Пекинг одустао од бразилске поруџбине опреме када су САД послале више од 20 карго авиона у Кину да купе исте производе.

На сличну ситуацију наишли су и лидери региона у Француској.

Жан Ротнер из региона Гранд Ест каже да пошиљке мијењају власника у последњем минуту.

- На аеродромској писти, Американци изваде свој кеш и плате три до четири пута више од онога што смо ми понудили - рекао је Ротнер за француски РТЛ.

И његова колегиница из региона Париз Валери Пекрес каже да је њену наруџбину покварила једна земља са дубоким џепом, мада није именовала САД.

- Нашли смо робу пре неколико дана, али нисмо успели да је купимо јер су нас други надмашили. Били су спремни да плате три пута више од тржишне цијене - рекла је она за радио Франсинфо.

 

Француско министарство спољних послова провјерава те наводе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана