Извињење католичке цркве за злостављање дјеце у канадским школама

Срна
Извињење католичке цркве за злостављање дјеце у канадским школама

ОТАВА - Католичка црква се “недвосмислено” извинила канадским старосједиоцима за стогодишњу злоупотребу и злостављање у школама које води Црква, али лидери старосједилаца и даље чекају признање кривице и од самог папе.

“Ми, католички бискупи Канаде, изражавамо дубоко кајање и недвосмислено се извињавамо”, наводи се у саопштењу у којем се каже да су “потпуно посвећени” помирењу.

Овај потез услиједио је након недавних открића око 1.200 необиљежених гробова на три локације на којима су дјеца старосједилачких племена била присиљена да похађају школе.

Укупно је око 150.000 индијанске, метиске и инуитске дјеце било је уписано од касних 1800-их до деведестих у 139 резиденцијалних школа широм Канаде, проводећи мјесеце или године изоловани од породица.

У изјави, бискупи су рекли да признају патњу коју су ученици искусили као и тешке злоупотребе које су им нанесене, укључујући физичко, психолошко, емоционално, духовно, културно и сексуално злостављање од стране директора и наставника.

“Многе католичке вјерске заједнице и бискупије учествовале су у овом систему, што је довело до потискивања језика, културе и духовности, не поштујући богату историју, традицију и мудрост старосједилаца”, наводи се у саопштењу.

Бискупи са жалошћу признају историјске и вјечне трауме и посљедице патње и мука са којима се и данас суочавају старосједилачки народи, пренио је АФП.

Извињење је упућено мање од недјељу дана прије него што ће Канађани 30. септембра обиљежити први Национални дан истине и помирења.

Свечану комеморацију хиљадама дјеце старосједилаца која су умрла или нестала из школа организовао је канадски премијер Џастин Трудо, који је у јуну рекао да су Канађани “ужаснути и постиђени како се држава понашала”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана