Извештај о реформи Алијансе: НАТО мора више да размишља како да се избори с Кином

Срна
Извештај о реформи Алијансе: НАТО мора више да размишља како да се избори с Кином

БРИСЕЛ/БЕРЛИН - НАТО мора више да размишља о томе како да се избори са Кином и њеним војним успоном, иако ће Русија остати главни противник током ове деценије, наводи се у извештају о реформи Алијансе који ће сутра бити објављен.

Извештај “НАТО 2030”, који је припремила група такозваних “мудрих особа”, садржи 138 предлога и долази усред растућих сумњи у сврху и значај савеза, за који је француски предсједник Емануел Макрон прошле године рекао да је доживео “мождану смрт”, преноси Ројтерс.

“Кина више није бенигни трговински партнер којем се Запад надао. Растућа је снага нашег вијека и НАТО се мора прилагодити”, рекао је један НАТО дипломата који је видео извештај, указујући на кинеске активности на Арктику и Африци и на велика улагања у европску инфраструктуру.

Дио НАТО одговора требало би да буде одржавање технолошке предности над Кином, заштита рачунарских мрежа и инфраструктуре, рекао је дипломата, позивајући се на извештај, иако неће бити усвојене све препоруке.

Савез од 30 чланова могао би такође да успостави ближе везе са земљама које нису чланице НАТО-а, попут Аустралије, и више да се усредсреде на одвраћање у свемиру, где Кина развија средства, наводи се у извештају.

У изјави уочи објављивања извештаја, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да успон Кине представља “важне изазове за нашу безбједност”.

“Кина масовно улаже у ново оружје. Приближава нам се, од Арктика до Африке. Кина не дијели наше вриједности...и покушава да заплаши друге земље”, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре, позивајући савезнике да се окупе по том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана