Изасланик УН Фолкер Пертес персона нон грата у Судану

Танјуг
Изасланик УН Фолкер Пертес персона нон грата у Судану

КАРТУМ - Влада Судана саопштила је данас да изасланик Уједињених нација (УН) Фолкер Пертес више није добродошао у тој земљи, преноси АП.

Кратко саопштење које је суданско министарство спољних послова објавило у четвртак , долази само неколико недјеља након што је командант суданске војске генерал Абдел Фатах ал-Бурхан захтијевао да изасланик Пертес буде смијењен са функције. Генерални секретар УН Антонио Гутереш обавухештен је да је Пертес званично проглашен “персоном нон грата”, саопштило је суданско Министарство спољних послова.

Суданска војска, предвођена Бурханом, и паравојне снаге за брзу подршку (РСФ), предвођене генералом Мохамедом Хамданом Дагалом, од 15. априла воде оружани сукоб за власт у којој је погинуло више од 860 цивила, наводи Судански љекарски синдикат који извјештава о цивилним жртвама.

Пертес је био кључни посредник у Судану од када је именован за специјалног изасланика УН 2021. године, прво током неуспјешних покушаја земље да пређе на демократско политичко уређење, а затим када су се односи између војске и РСФ погоршали, преноси АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана