Izaslanik UN Folker Pertes persona non grata u Sudanu

Tanjug
Izaslanik UN Folker Pertes persona non grata u Sudanu

KARTUM - Vlada Sudana saopštila je danas da izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) Folker Pertes više nije dobrodošao u toj zemlji, prenosi AP.

Kratko saopštenje koje je sudansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo u četvrtak , dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što je komandant sudanske vojske general Abdel Fatah al-Burhan zahtijevao da izaslanik Pertes bude smijenjen sa funkcije. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obavuhešten je da je Pertes zvanično proglašen “personom non grata”, saopštilo je sudansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sudanska vojska, predvođena Burhanom, i paravojne snage za brzu podršku (RSF), predvođene generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, od 15. aprila vode oružani sukob za vlast u kojoj je poginulo više od 860 civila, navodi Sudanski ljekarski sindikat koji izvještava o civilnim žrtvama.

Pertes je bio ključni posrednik u Sudanu od kada je imenovan za specijalnog izaslanika UN 2021. godine, prvo tokom neuspješnih pokušaja zemlje da pređe na demokratsko političko uređenje, a zatim kada su se odnosi između vojske i RSF pogoršali, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana