Италијански премијер од ЕУ тражи "корона обвезнице"

Срна
Италијански премијер од ЕУ тражи "корона обвезнице"

РИМ - Италијански премијер Ђузепе Конте апеловао је на ЕУ да изда "обвезнице опоравка" или "корона обвезнице" као помоћ у финансирању током епидемије вируса корона, рекавши да би нерјешавање ове ванредне ситуације представљало "трагичну грешку" ЕУ.

У интервјуу за дневник "Ил соле 24 оре" Конте је рекао да је потребан инструмент заједничког дуговања ради покретања европског плана опоравка и реинвестирања како би се подржала економија Уније.

Према његовим ријечима, ако се умјесто тога користи Европски механизам стабилности (ЕСМ), који се задужује на тржишту а онда то јефтино позајмљује владама под одређеним условима, то онда није добар одговор.

- ЕСМ је алатка која је осмишљена да помогне појединим земљама чланицама блока да се суоче са финансијским проблемима које су изазвали асиметрични шокови - рекао је Конте, додајући да епидемија вируса умјесто тога изазива шок за цијелу Европу.

Он је додао да, ако се покаже да Европа није дорасла овом историјском изазову, постоји опасност да цијела европска структура у очима својих грађана изгуби разлог постојања.

Конте је додао да ће чак и са пуштањем обвезница опоравка свака земља морати сама да буде одговорна за свој јавни дуг.

На самиту лидера ЕУ у четвртак, 26. марта, није постигнут споразум о заједничком економском одговору на пандемију вируса корона, а званичницима еврозоне дате су двије седмице да нађу начин да подрже привреду током пандемије.

Алати подршке морају да задовоље чланице које имају потпуно супротстављене ставове.

Девет земаља, међу њима Италија, Француска и Шпанија заложиле су се за заједничко дуговање, али Њемачка, Холандија, Аустрија и Финска су против.

Земље које се залажу за опцију заједничког дуга сматрају да би то било у корист свих земаља чланица. ж

У Италији је јуче забиљежен рекордан број умрлих од вируса  - чак 9.950 особа подлегло зарази, а број преминулих љекара се попео на 51.Пет седмица након почетка епидемије у Италији је регистровано укупно 86.498 заразених, па је по броју позитивних на вирус корона Италија је премашила укупан број обољелих у Кини.

Мјесец и по од почетка епидемије и рестриктивних мјера, генерално расположење грађана у Италији се мијења, преноси Танјуг. Медији упозоравају на опрез, грађани су престали да пјевају са балкона и у 18 часова више нико не излази како би песмом растеривао страх

Медији објављују анкете са људима у супермеркатима, а попрука је да се "страх претворио у љутњу".

У супермаркетима има довољно хране, али многи људи, који су се већ раније борили да саставе крај с крајем, немају новаца да то плате. Такође грађани јављају да су поједини велики дистрибутори хране повећали цијене.

Супермаркет у Палерму био је на удару двадесетак породица које су напуниле колица са робом и покушале да изађу а да не плате. Интервенисала је полиција.

Влада припрема нови декрет, и према доступним информацијама карантин се продужава за најмање још двије седмице по престанку садашње одлуке владе која је на снази до 3. априла.

 

- Епидемија је успорила свој пут, али чак и најмања попуштања забрана које су на снази ризик су да се број инфекција поновно повећа и самим тим продужи карантин на много дужи период - поручили су председници две најважније државне здравствене институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана