Italijanski premijer od EU traži "korona obveznice"

Srna
Italijanski premijer od EU traži "korona obveznice"

RIM - Italijanski premijer Đuzepe Konte apelovao je na EU da izda "obveznice oporavka" ili "korona obveznice" kao pomoć u finansiranju tokom epidemije virusa korona, rekavši da bi nerješavanje ove vanredne situacije predstavljalo "tragičnu grešku" EU.

U intervjuu za dnevnik "Il sole 24 ore" Konte je rekao da je potreban instrument zajedničkog dugovanja radi pokretanja evropskog plana oporavka i reinvestiranja kako bi se podržala ekonomija Unije.

Prema njegovim riječima, ako se umjesto toga koristi Evropski mehanizam stabilnosti (ESM), koji se zadužuje na tržištu a onda to jeftino pozajmljuje vladama pod određenim uslovima, to onda nije dobar odgovor.

- ESM je alatka koja je osmišljena da pomogne pojedinim zemljama članicama bloka da se suoče sa finansijskim problemima koje su izazvali asimetrični šokovi - rekao je Konte, dodajući da epidemija virusa umjesto toga izaziva šok za cijelu Evropu.

On je dodao da, ako se pokaže da Evropa nije dorasla ovom istorijskom izazovu, postoji opasnost da cijela evropska struktura u očima svojih građana izgubi razlog postojanja.

Konte je dodao da će čak i sa puštanjem obveznica oporavka svaka zemlja morati sama da bude odgovorna za svoj javni dug.

Na samitu lidera EU u četvrtak, 26. marta, nije postignut sporazum o zajedničkom ekonomskom odgovoru na pandemiju virusa korona, a zvaničnicima evrozone date su dvije sedmice da nađu način da podrže privredu tokom pandemije.

Alati podrške moraju da zadovolje članice koje imaju potpuno suprotstavljene stavove.

Devet zemalja, među njima Italija, Francuska i Španija založile su se za zajedničko dugovanje, ali Njemačka, Holandija, Austrija i Finska su protiv.

Zemlje koje se zalažu za opciju zajedničkog duga smatraju da bi to bilo u korist svih zemalja članica. ž

U Italiji je juče zabilježen rekordan broj umrlih od virusa  - čak 9.950 osoba podleglo zarazi, a broj preminulih ljekara se popeo na 51.Pet sedmica nakon početka epidemije u Italiji je registrovano ukupno 86.498 zarazenih, pa je po broju pozitivnih na virus korona Italija je premašila ukupan broj oboljelih u Kini.

Mjesec i po od početka epidemije i restriktivnih mjera, generalno raspoloženje građana u Italiji se mijenja, prenosi Tanjug. Mediji upozoravaju na oprez, građani su prestali da pjevaju sa balkona i u 18 časova više niko ne izlazi kako bi pesmom rasterivao strah

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermerkatima, a popruka je da se "strah pretvorio u ljutnju".

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novaca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributori hrane povećali cijene.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokušale da izađu a da ne plate. Intervenisala je policija.

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produžava za najmanje još dvije sedmice po prestanku sadašnje odluke vlade koja je na snazi do 3. aprila.

 

- Epidemija je usporila svoj put, ali čak i najmanja popuštanja zabrana koje su na snazi rizik su da se broj infekcija ponovno poveća i samim tim produži karantin na mnogo duži period - poručili su predsednici dve najvažnije državne zdravstvene institucije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana