Италијани у страху због нуклеарке „Кршког"

Танјуг
Италијани у страху због нуклеарке „Кршког"

РИМ - Италија је забринута због најављеног продужења рада словеначке нуклеарне централе „Кршко", која је требала бити затворена 2023. године.

Словеначке власти су објавиле да „Кршко" не само да неће бити затворена након 40 година рада, већ најављују проширење и изградњу новог реактора од 1000 киловата. Лист „Манифесто" подсјећа да је нуклеарна електрана „Кршко" изграђена прије четири деценије, да се уграђена технологија данас сматра застарјелом и да је у прошлости било више „затварања", „ремонта" и прије свега, закључује лист, недовољне транспарентности словеначке владе о природи кварова на централи.

Забринутост италијанске стране проистицће из чињенице да је електрана близу њене територије, да је изграђена на трусном подручју средњег и високог ризика, а у случају хаварије Италија би могла бити погођена не само због директне физичке близине, већ и због чињенице да локални ветрови дувају према Италији па би евентуале посљедице могле допрети све до Болоње, централног дијела Италије.

Аустријска влада је већ реаговала на најаву продужетка рада и проширења електране „Кршко", упутила оштру ноту и званично тражи од Љубљане све техничке податке везане за пројекат.

Према писању листа „Манифеста", реаговање италијанске стране је наставак „јасне политике која је за нуклеарну енрегију, а то је нарочито драго регионалним десничарским странкама".

Лист пише и о проблемима депоновања нуклеарног отпада, за које Хрватска и Словенија предвиђају мјесто близу босанско-херцеговачке границе, што је већ наишло на заједнички отпор и акцију амбијенталиста из три суседне земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана