Italijani u strahu zbog nuklearke „Krškog"

Tanjug
Italijani u strahu zbog nuklearke „Krškog"

RIM - Italija je zabrinuta zbog najavljenog produženja rada slovenačke nuklearne centrale „Krško", koja je trebala biti zatvorena 2023. godine.

Slovenačke vlasti su objavile da „Krško" ne samo da neće biti zatvorena nakon 40 godina rada, već najavljuju proširenje i izgradnju novog reaktora od 1000 kilovata. List „Manifesto" podsjeća da je nuklearna elektrana „Krško" izgrađena prije četiri decenije, da se ugrađena tehnologija danas smatra zastarjelom i da je u prošlosti bilo više „zatvaranja", „remonta" i prije svega, zaključuje list, nedovoljne transparentnosti slovenačke vlade o prirodi kvarova na centrali.

Zabrinutost italijanske strane proisticće iz činjenice da je elektrana blizu njene teritorije, da je izgrađena na trusnom području srednjeg i visokog rizika, a u slučaju havarije Italija bi mogla biti pogođena ne samo zbog direktne fizičke blizine, već i zbog činjenice da lokalni vetrovi duvaju prema Italiji pa bi eventuale posljedice mogle dopreti sve do Bolonje, centralnog dijela Italije.

Austrijska vlada je već reagovala na najavu produžetka rada i proširenja elektrane „Krško", uputila oštru notu i zvanično traži od Ljubljane sve tehničke podatke vezane za projekat.

Prema pisanju lista „Manifesta", reagovanje italijanske strane je nastavak „jasne politike koja je za nuklearnu enregiju, a to je naročito drago regionalnim desničarskim strankama".

List piše i o problemima deponovanja nuklearnog otpada, za koje Hrvatska i Slovenija predviđaju mjesto blizu bosansko-hercegovačke granice, što je već naišlo na zajednički otpor i akciju ambijentalista iz tri susedne zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana